Antena 3 CNN Actualitate Luna femeii la ofertă: un buchet de bătăi, cu şnur de înjurături

Luna femeii la ofertă: un buchet de bătăi, cu şnur de înjurături

11 minute de citit Publicat la 23:31 03 Mar 2009 Modificat la 23:31 03 Mar 2009
Luna femeii la ofertă: un buchet de bătăi, cu şnur de înjurături
EXCLUSIV ANTENA3.RO. Cadouri colorate, înfăşurate în şnur de mărţişor şi decorate cu multe buchete de flori. Se ataşează un zâmbet, un sentiment şi mult soare din partea domnilor care oferă primăvara muzelor din viaţa lor. Acestea sunt simbolurile lunii martie, în care doamnele şi domnişoarele ar trebui să se simtă mai iubite şi mai apreciate de către bărbaţii din jurul lor, mai mult decât în restul anului. Respect, înfăşurat cu un fir alb şi roşu de înţelegere, un boboc de atenţie şi cu o aromă de dragoste, sunt alte cadouri, de care femeile ar trebui să aibă parte în fiecare zi. Unele doamne şi domnişoare, în loc să primească o floare sau un zâmbet de 1 şi 8 martie, sunt răsplătite cu un buchet de vorbe dure, o privire tăioasă şi cu un cocktail de bătăi. "Cu o floare nu se face primăvară", se încadrează fermecător într-un basm horror, în care cu toţii trăim. Violenţa în familie, umilirea femeii şi folosirea ei ca pe un instrument, acestea sunt cadourile de care unele femei au parte în luna care vesteşte începutul primăverii. Antena3.ro vă prezintă un serial cu trei cazuri în care doamne şi domnişoare, agresate şi abuzate de către taţii şi soţii lor, împărtăşesc experienţele de violenţă intrafamilială pe care le-au suportat odată cu trecerea primăverilor. În acelaşi timp, fiecare dintre cele trei cazuri este analizat pentru Antena3.ro de către psihologul unuia dintre adăposturile pentru victimele violenţei în familie şi de către un ofiţer criminalist.



E martie. E soare. E veselie. Mărţişoarele zac cu sutele pe tarabă. Florile la chioşcuri şi în magazine, de asemenea. Violenţa intrafamilială atârnă şi ea, la fel de des, în vieţile unora dintre noi. Se cultivă o dată cu fiecare anotimp, nu are limită şi nici explicaţie. Ne confruntăm cu ea zilnic. Femeile sunt expuse din ce în ce mai des violenţei intrafamiliale, în care sunt agresate verbal şi fizic de către soţii, taţii, bărbaţii cu care acestea convieţuiesc.



Bianca este din Bucureşti, are 39 de ani şi este mama a doi copii, unul care are 19 ani, din prima căsătorie şi altul de şase ani, din actuala căsătorie, în care viaţa ei a devenit un film de groază, scris încă de la începutul căsniciei, în urmă cu 15 ani. Se află între cei patru pereţi ai Centrului Comunitar de Servicii Sociale "Patriarh Justinian Marina", un adăspost pentru femeile victime ale violenţei intrafamiliale, de patru luni. A ajuns acolo după ce a rezistat 15 ani cu un soţ care o bătea şi o înjura, din orice motiv şi oricând, chiar şi de faţă cu ceilalţi.



Soţul e cu nervii la pământ, înjurăturile pe care i le adresa Biancăi sunt greu de reprodus, bătăile veneau de la sine. Acesta este pe scurt scenariul din care face parte femeia şi cu care aceasta s-a obişnuit.



"Nu am băgat în seamă tot ce s-a întâmplat în acest timp, bătăile, jignirile. Aş fi preferat să mă înjure în continuare, decât să dea în mine. Au trecut anii, am crezut că îşi va reveni (soţul ? n.a.) şi m-am gândit să facem un copil, poate îi mai schimbă comportamentul. Dar nu s-a întâmplat asta", povesteşte cu faţa palidă Bianca, pentru Antena3.ro.



S-a umplut paharul, după cum spune femeia şi a divorţat chiar luna trecută, iar unul dintre copii, cel mic, a rămas în custodia ei.



"Nicio femeie nu merită să i se întâmple asta"



În noiembrie 2006, Bianca a fost diagnosticată cu cancer mamar, pe fond de stres şi s-a văzut singură, soţul ei nu a fost alături de ea, el nu a vrut să facă un credit la bancă pentru ca femeia să poată merge la Budapesta pentru un tratament pe timp de cinci ani şi aşa început să-şi analizeze viaţa.



"Mi-am dat seama că nicio femeie nu merită să i se întâmple asta şi nu trebuie să suporte modul jalnic în care o tratează bărbatul ei, nici fizic, nici verbal", spune indignată Bianca pentru Antena3.ro.



Femeia a intentat divorţ. După 15 ani, totul în jurul ei era transformat în fâşiile dintr-o căsnicie, în care jignirile şi bătăile, atât asupra ei, cât şi a celor doi copii, făceau parte din meniul zilnic. Dimineaţa, la prânz şi seara, administrate cu porţia.



Scenariu de film, transpus în viaţa reală



"Mă drăcuia în fiecare zi şi îmi spunea mereu să plec, că era casa lui. N-am cerut nimic la divorţ, decât să îmi recâştig liniştea sufletească. Când i-a venit citaţia soţului meu, nu i-a venit să creadă că am avut curajul să fac asta. Şase zile după aceea ne-a terorizat, pe mine şi pe copii", îşi aminteşte Bianca.



Nu a lăsat-o să iasă din casă, a strâns-o de gât, a ameninţat-o cu moartea, iar dacă adormea, îi trăgea salteaua din pat. I-a rupt hainele şi lucrurile personale şi dacă nu îşi retrăgea cererea de divorţ, o ameninţa că o omoară, după cum spune femeia pentru Antena3.ro.



"Îmi arăta şi cum bagă cuţitul în mine şi mă omoară", adaugă victima, cu imaginile care parcă i se derulau în faţa ochilor.



"M-a găsit la adăpost şi mă sună zilnic"



Bianca a fost educatoare la o grădiniţă din Bucureşti, însă a renunţat la locul de muncă, pentru că soţul ei venea zilnic acolo şi o urmărea.



În septembrie, femeia a aflat de la o prietenă că se poate adresa la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar de acolo a ajuns la adăpostul pentru femeile victime ale violenţei intrafamiliale. De asemenea, femeia a aflat de curând că fostul soţ şi-a tăiat venele după prima căsnicie pe care a avut-o înainte de cea cu Bianca şi că a fost internat.



"După 15 ani am lăsat totul, sunt fără serviciu, fără casă, doar cu cei doi copii, acum ne aflăm în acest adăpost, luna viitoare nu ştim unde vom ajunge. La fostul loc de muncă nu mă întorc, iar ca să-mi găsesc altul, îmi lipseşte voinţa şi oricum fostul soţ m-a ameninţat că mă va găsi oriunde şi va da foc oricui mă va adăposti. Chiar şi la adăpost m-a găsit şi mă terorizează zilnic cu telefoane", mai spune femeia pentru Antena3.ro.



Fostul soţ a găsit-o pe Bianca şi pe cei doi copii la adăpost şi a încercat să-l ia acasă la el pe băiatul cel mare, pe care l-a urmărit când venea de la şcoală şi căruia i-a dat bani ca să se mute cu el. I-a promis de asemenea că nu va mai ridica mâna să-l lovească, iar acum băiatul de 19 ani, care este elev în clasa a XII-a, locuieşte cu tatăl lui, după cum povesteşte Bianca pentru Antena3.ro.



"Am rămas cu cel mic în adăpost, iar zilnic, de o mie de ori pe zi, mă sună fostul soţ şi îmi spune că se sinucide, dar în acelaşi timp că mă va urmări ani buni şi nu cumva să mă prindă cu un alt bărbat, că mă va omorî", adaugă femeia pentru Antena3.ro.



Înapoi în trecutul prezentului



În 2008, de Crăciun, femeia a mers acasă la fostul soţ, convinsă că acesta nu este acolo şi, la dorinţa copilului cel mare, a gătit pentru ca acesta să simtă atmosfera de sărbătoare.



"La un moment dat a venit acasă. Am încercat să nu mă pierd cu firea, dar recunosc că m-am speriat. El mi-a spus că nu mă va mai lăsa să plec de acolo şi mi-a arătat sfoara cu care voia să se spânzure. Îşi cumpărase otravă şi pastile, a început să se dea cu capul de pereţi şi m-a înjurat şi m-a umilit", îşi aminteşte printre lacrimi Bianca.



Femeia mai povesteşte pentru Antena3.ro că în primul an de căsnicie, fostul soţ a bătut-o cu cureaua şi i-a spart venele de la picioare. De faţă cu ceilalţi, bărbatul se abţinea, însă nu uita să o agreseze verbal şi să o înjure.



"Îmi amintesc că trebuia să mergem la o nuntă, iar manichiurista a venit la noi acasa să-mi facă unghiile. Soţul meu a intrat în cameră şi a început să mă înjure, să mă grăbească pentru că ne aşteaptă prietenii afară, deşi mai aveam jumătate de oră până să plecăm. Femeia a rămas mută şi m-a întrebat cum pot să nu reacţionez şi să nu zic nimic, nici măcar să nu mă deranjeze. I-am spus că m-am obişnuit în cei 15 ani de căsnicie", explică Bianca pentru Antena3.ro.







"Mă gândesc să las copilul cel mic la soţul meu"




Pentru că nu a avut unde să plece, nicio familie care să o susţină, pentru că a crescut cu bunicii, casa în care locuia aparţinea soţului ei, iar prietenii au lăsat-o când ea a avut nevoie de ei, femeia a rezistat 15 ani alături de soţul care o bătea şi o înjura, atât pe ea, cât şi pe copiii ei.



Bianca se gândeşte că va trebui să plece din adăpost şi nu ştie unde va ajunge, se gândeşte chiar să trimită copilul cel mic acasă la fostul soţ.



"E singura soluţie, decât să-l ţin în stradă, mai bine îl dau tatălui lui", spune femeia debusolată şi gânditoare, pentru Antena3.ro.



Legat de copilul cel mare, Bianca vrea ca acesta să termine liceul, însă tatăl lui deja l-a angajat la o firmă de pază.

Fotografie din camera unde locuieşte victima


"Cine o face o dată, o va face şi a doua oară"



Alina Ziminschi, psihologul Centrului Comunitar de Servicii Sociale "Patriarh Justinian Marina", unde găsesc adăpost femeile victime ale violenţei intrafamiliale, explică pentru Antena3.ro fenomenul ataşării duse la extrem a femeii, care, deşi a fost agresată de mai multe ori, în mai multe moduri de soţul ei, nu a renunţat la traiul alături de acesta.



"Fostul soţ al Biancăi este o persoană frustrată, pentru că femeia câştiga şi ea bani, din meseria de educatoare, iar ea nu era genul care să stea la banii bărbatului. Ea a rămas alături de el din nevoia de a avea un tată pentru copiii ei", spune Alina Ziminschi pentru Antena3.ro.



Ea adaugă faptul că victima se gândea că îl va schimba pe agresor daca va apărea copilul în viaţa acestora, însă, din punctul de vedere al psihologului, femeia nu ar fi trebuit să continue relaţia cu soţul ei.



"Bianca a crescut într-un mediu fără părinţi, iar astfel de persoane au o personalitate slabă, pentru că, în funcţie de mediul în care creşti, apar sau nu golurile şi frustările", adaugă Ziminschi pentru Antena3.ro. Pentru orice problemă există o rezolvare, după cum spune psihologul adăpostului şi, în acelaşi timp, "o persoană care face aşa ceva o dată, o va face şi a doua sau a câta oară va vrea".



"Femeia este încă ataşată de fostul soţ, e un joc psihologic"




"Nu e uşor să laşi totul dintr-o dată, însă e mai bine aşa, decât să stai 15 ani şi să nu ajungi la niciun rezultat, dimpotrivă, să te demoralizezi total şi să-ţi pierzi orice urmă de voinţă", mai spune psihologul pentru Antena3.ro. Din punct de vedere psihologic, Alina Ziminschi este de părere că fostul soţ i-a găsit punctul slab Biancăi, în ceea ce priveşte actul lui de a se sinucide.



"Cine vrea să se omoare, o face din prima. Însă cei care ameninţă, nu înseamnă că şi duc ameninţarea la îndeplinire. Acum femeia trăieşte cu spaima ca fostul soţ să nu se omoare din cauza ei. E un joc psihologic", concluzionează Ziminschi pentru Antena3.ro.



Psihologia agresorului: "Pericolul de a se sinucide este egal cu cel de a omorî pe cineva"



Din punct de vedere criminologic, Bianca suferă de sindromul Stockholm, care este specific persoanelor ţinute în captivitate şi ameninţate cu moartea. El presupune dezvoltarea unui ataşament emoţional într-o relaţie dintre victimă şi agresor şi apare atunci când cineva îţi ameninţă viaţa, dar nu te ucide.



"În contextul acestui sindrom, victima tinde să supravieţuiască prin a-i satisface dorinţele agresorului, dezvoltarea unor caracteristici psihice de renunţare, docilitate, dependenţă şi incapacitate de acţiune. De asemenea, victima dezvoltă un ataşament faţă de agresor, care este însoţit de frică", explică pentru Antena3.ro Angela Chirvăsuţă, ofiţer specialist în cadrul Insitutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii (ICPC) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).







Ea adaugă că femeia şi-a adaptat viaţa la condiţiile de trai din casă, deşi acolo au avut loc violenţe de mai multe tipuri.


Cui se poate adresa o femeie care a fost supusă la cazuri de violenţă intrafamilială ?



"În primul rând la poliţie, unde femeia depune o plângere împotriva agresorului, apoi se poate adresa unui ONG, care o poate ajuta cu sfaturi de natură juridică sau psihologică, dar şi de integrare socio-profesională, pentru găsirea unui adăpost sau a unui loc de muncă", explică Chirvăsuţă pentru Antena3.ro.



O femeie agresată în familie, de orice membru al acesteia, fie el soţ, frate, tată sau unchi, nu trebuie să păstreze tăcerea în cazul în care este abuzată, mai ales că pericolul de a se sinucide este egal cu cel de a omorî pe cineva, după cum spune pentru Antena3.ro ofiţerul criminalist.




Măsuri împotriva agresorului



"În funcţie de diagnosticul ceritificatului medico-legal pe care victima trebuie să şi-l scoată după ce părăseşte locul unde a avut loc actul de violenţă, agresorul poate primi pentru fapta respectivă de la o lună la 2 ani de închisoare sau amendă penală, pentru lovire şi alte violenţe, dar şi de la 5 la 18 ani, pentru vătămare corporală, loviri care cauzează moartea sau tâlhărie", adaugă Chirvăsuţă pentru Antena3.ro.



Previziunile pe anul 2009 ale Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti (INML) arată că 45,7% dintre violenţe au loc după cinci ani de căsnicie, 35,3%, în primii cinci ani, iar 16,8% au loc înainte de căsătorie.



Antena3.ro va continua joi serialul violenţei intrafamiliale la care este supusă femeia, cu cazul unei tinere de 23 de ani, care a suportat, împreună cu mama şi fratele ei, violenţele tatălui.



Paula Safta, Antena3.ro


×
x close