Antena 3 CNN Actualitate Luna femeii într-un adăpost social: Tata îşi rezolva problemele cu pumnul, parcă era un diavol

Luna femeii într-un adăpost social: Tata îşi rezolva problemele cu pumnul, parcă era un diavol

Luna femeii într-un adăpost social: Tata îşi rezolva problemele cu pumnul, parcă era un diavol
04 Mar 2009   •   23:44
EXCLUSIV ANTENA3.RO. E martie. E soare. E veselie. Mărţişoarele zac cu sutele pe tarabă. Florile la chioşcuri şi în magazine, de asemenea. Violenţa intrafamilială atârnă şi ea, la fel de des, în vieţile unora dintre noi. Se cultivă o dată cu fiecare anotimp, nu are limită şi nici explicaţie. Ne confruntăm cu ea zilnic. Femeile sunt expuse din ce în ce mai des violenţei intrafamiliale, în care sunt agresate verbal şi fizic de către soţii, taţii, bărbaţii cu care acestea convieţuiesc.


Mihaela are 23 de ani şi a ajuns anul trecut, în ziua de Crăciun, în Centrul Comunitar de Servicii Sociale "Patriarh Justinian Marina", un adăspost pentru femeile victime ale violenţei intrafamiliale. Nu a apucat să-şi ia lucruri de acasă, doar pe mama şi pe fratele ei.


"Am ajuns aici (în adăpost ? n.a.) în urma unui scandal provocat de tatăl meu în ziua de Crăciun şi în care era să ne omoare. Au zburat pahare, apoi bradul şi a urmat o luptă între tatăl şi fratele meu", povesteşte pentru Antena3.ro, cu o voce uşor tremurată, Mihaela.


Tânăra îşi aminteşte că, în ziua de 25 decembrie 2008, lua masa cu familia, iar scandalul a pornit de la faptul că tatăl ei a vrut să bea vin, i-a ordonat fratelui ei să-l servească, iar când acesta a refuzat, a început circul.


"Nu l-am văzut niciodată atât de furios, parcă era un diavol. E o fire mai violentă în general şi orice problemă o rezolvă cu pumnul, mai ales că de Crăciun mai şi băuse alcool", spune terifiată Mihaela pentru Antena3.ro.


A aruncat cu scaune, cu furculiţe, i-a dat fratelui Mihaelei un pumn în piept şi le-a strâns de gât pe ea şi pe mama ei, după cum povesteşte fata pentru Antena3.ro.





"Am chemat poliţia atunci, dar fără rezultat. I-au spus tatălui meu: "Calmează-te şi matale, că doar e Crăciunul". La sfatul poliţiştilor, am plecat cu mama şi cu fratele la Institutul de Medicină Legală, apoi am dat declaraţie la Poliţie şi ulterior mama a intentat proces de divorţ. Nu am apucat să ne luăm lucrurile din casă şi am ajuns direct în acest adăpost", adaugă Mihaela pentru Antena3.ro.


"Te gândeşti că ai două case şi că stai în adăpost"


Tânăra de 23 şi fratele său, cu doi ani mai mic decât ea, au suportat ani buni ieşirile violente ale tatălui lor, care le vorbea urât sau le aplica "o corecţie cu cureaua", după cum îşi aminteşte Mihaela. Dar motivul pentru care cei doi copii erau agresaţi fizic şi verbal era de fapt pentru că îşi apărau mama, care suporta iniţial furia şi nervii tatălui lor.


"Din orice îl apucau nervii şi se răzbuna întâi pe mama, din motive banale sau pentru că venea nervos de la serviciu, apoi pe noi. De exemplu, fratele meu, care e şi student, dar care lucrează în acelaşi timp ca bucătar, era obosit într-o zi, când tatăl meu l-a rugat să-l ajute. Din acest motiv tatăl meu i-a dat fratelui cu ciocanul în spate", spune printre lacrimi tânăra.


Mihaela povesteşte pentru Antena3.ro că ei au două locuinţe, un apartament în Bucureşti şi o casă la ţară, la cea din urmă tatăl lor obişnuind să stea pe timpul verii, împreună cu mama lor, care trebuia să fie prezentă acolo şi să-i gătească soţului.


"Tatăl meu are pretenţia să i se asigure mâncarea, să nu se facă gălăgie în casă şi să fie linişte cât timp se uită el la televizor. Dacă ripostezi şi dacă îi spui că problemele nu se rezolvă cu pumnul, te consideră inamic şi pentru asta trebuie să te elimine", mai spune tânăra pentru Antena3.ro.


Arată ca un scenariu de joc pe calculator, în care inamicii trebuie exterminaţi, dar de fapt e un caz cunoscut poate multora dintre noi, dar care nu au curajul să dezvăluie aceste lucruri. Mihaela, mama şi fratele ei au ţinut tăcerea până la Craciunul anului trecut, când nu au mai suportat violenţele la care erau supuşi şi au preferat să plece de acasă, într-un adăpost pentru victimele violenţei intrafamiliale.





"Te gândeşti că ai două case şi că stai într-un adăpost. Măcar aici am liniştea pe care tatăl nostru nu ne-o oferea. Momentan suntem în proces şi sperăm să câştigăm apartamentul din Bucureşti", explică Mihaela pentru Antena3.ro.


"Tatăl meu e militar, s-a retras pentru că a bătut un superior"


Tatăl Mihaelei este pensionar militar şi, din câte spune fata pentru Antena3.ro, acesta a fost nevoit să se retragă pentru că îşi bătuse unul dintre superiori.


Si mama ei lucrează în armată, de 14 ani, iar tatăl copiiilor a încercat să o dea afară de la locul de muncă, invocând motivul că aceasta ar fura.


"Tata i-a mai făcut mamei probleme, chiar şi în timpul căsniciei. O sarcină a pierdut-o din cauza unei bătăi extreme la care a supus-o tata, iar apoi ne-a interzis să ţinem legătura cu familia din partea mamei", îşi mai aminteşte fata.


Din ce mai spune Mihaela pentru Antena3.ro, tatăl ei a încercat să-l determine pe fratele său să renunţe la facultate şi să se apuce de muncă.


"Nu mi-am abandonat părinţii niciodată, mereu i-am ajutat, şi eu sunt studentă, la fel ca fratele meu an şi amândoi învăţat, nu pot să înţeleg de ce tatăl meu a făcut toate aceste lucruri urâte în toţi anii aceştia", mai spune Mihaela pentru Antena3.ro.


"Dacă răspunzi la violenţă cu altă violenţă, nu rezolvi nimic"


Alina Ziminschi, psihologul Centrului Comunitar de Servicii Sociale "Patriarh Justinian Marina", unde se adăpostesc femeile victime ale violenţei intrafamiliale, explică pentru Antena3.ro de ce fata, care, deşi a participat şi a fost supusă de mai multe ori la agresiunile din partea tatălui ei, nu a renunţat la traiul alături de acesta.


"Mama celor doi copii a fost motivul pentru care fata a rămas alături de familie. Ea şi cu fratele ei nu voiau să-şi lase în pericol mama, alături de violenţele la care era supusă de către soţul ei", explică Ziminschi pentru Antena3.ro.





Tot ea adaugă că tatăl fetei avea un complex de inferioritate faţă de copiii lui, pentru că aceştia urmau o şcoală şi aveau speranţe pentru viitor, iar el ar fi putut să rămână singur. De asemenea, regulile stricte din meseria lui de militar îşi spuneau cuvântul şi se reflectau în comportamentul faţă de familia lui, după cum mai spune psihologul pentru Antena3.ro.


"In momentul în care răspunzi violenţei cu altă violenţă, nu rezolvi nimic şi singura soluţie e să pleci din casă. Dacă tatăl ei nu vrea să se schimbe, nu e o rezolvare să rămâi acolo cu el", adaugă Alina Ziminschi, psihologul adăpostului, pentru Antena3.ro.


"Violenţele tatălui ei o pot face să nu creadă în relaţia ei cu un bărbat"


Din punct de vedere criminologic, există o relaţie foarte strânsă între Mihaela, mama şi fratele ei, de aceea fata a rezistat alături de ei, deşi ar fi trebuit să ceară sprijin mai devreme şi să îi ceară în acelaşi timp mamei să caute ajutor.


"Mihaela este o persoană emotivă şi nu ar fi rezistat să plece singură, din motive financiare, dar şi afective. Mama ei a crezut în promisiunile tatălui ei de a se schimba şi credea că dacă va îndeplini ordinele pe care el le dădea, el îşi va schimba comportamentul faţă de copii şi de soţie", explică pentru Antena3.ro Angela Chirvăsuţă, ofiţer specialist în cadrul Insitutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii (ICPC) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).


Ea adaugă că tatăl fetei şi-a ales meseria de militar după caracterul lui, pentru că îi plăcea să dea ordine şi să aibă senzaţia de putere.


"Modul în care s-a comportat tatăl ei şi violenţele la care a fost supusă ea, mama şi fratele său, o pot face pe Mihaela să nu aibă încredere în relaţia cu un bărbat", explică Chirvăsuţă pentru Antena3.ro.


"Când petreci mai mult timp cu familia, atunci ai timp de reproşuri"


Ofiţerul specialist de la ICPC mai detaliază pentru Antena3.ro că scandalul care a avut loc de Crăciun şi în urma căruia Mihaela a ajuns în adăpostul victimelor care sunt agresate în interiorul familiei, nu a fost provocat neapărat de alcoolul pe care tatăl fetei îl consumase.


"Alcoolul este un factor declanşator, nu o cauză. Atunci când petreci mai mult cu familia, de sărbători, îţi aminteşti ce nu ţi-a convenit de-a lungul anului şi ai timp să repoşezi mai multe lucruri, să apară discuţiile când vin în vizită soacra sau fratele şi să acţionezi violent. Pentru că în timpul anului nu ai avut timp să te gândeşti la asta, din cauza serviciului solicitant, violenţele pot apărea la reuniunile din timpul sărbătorilor, dar şi pe fondul băuturilor alcoolice", mai spune Angela Chirvăsuţă pentru Antena3.ro.





Cui se poate adresa o femeie care a fost supusă la cazuri de violenţă intrafamilială ?


"In primul rând la poliţie, unde fata poate depune o plângere împotriva agresorului, pentru că este majoră din punct de vedere legal, apoi se poate adresa unui ong, pe care îl poate găsi pe internet. Acesta o poate ajuta cu sfaturi de natură juridică sau psihologică, dar şi de integrare socio-profesională, pentru găsirea unui adăpost sau a unui loc de muncă", explică Chirvăsuţă pentru Antena3.ro.


Măsuri împotriva agresorului


În funcţie de diagnosticul ceritificatului medico-legal pe care fata şi mama, dar şi fratele ei trebuie să şi-l scoată după ce părăseşte locul unde a avut loc actul de violenţă, agresorul poate primi pentru fapta respectivă de la o lună la 2 ani de închisoare sau amendă penală, pentru lovire şi alte violenţe. De asemenea, el poate primi şi de la 5 la 18 ani, pentru vătămare corporală, loviri care cauzează moartea sau tâlhărie.


Previziunile pe anul 2009 ale Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti (INML) arată că 45,7% dintre violenţe au loc după cinci ani de căsnicie, 35,3%, în primii cinci ani, iar 16,8% au loc înainte de căsătorie.


Antena3.ro va continua vineri serialul violenţei în familie la care este supusă femeia, cu un ultim episod despre ce înseamnă violenţa intrafamilială în general, cum pot identifica victimele potenţialii agresori, de ce victimele nu părăsesc abuzatorul şi sfaturi pentru educarea femeii în aceste cazuri.


Paula Safta, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close