Antena 3 CNN Actualitate Luminița Odobescu, avizată favorabil ca reprezentant permanent al României la UE

Luminița Odobescu, avizată favorabil ca reprezentant permanent al României la UE

luminita odobescu.jpg
Foto: Agerpres
12 Mai 2015   •   11:11

Comisiile reunite pentru politică externă ale Parlamentului au avizat marți favorabil, cu 21 de voturi "pentru" și o abținere, nominalizarea Luminiței Odobescu ca ambasador, reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, anunţă Agerpres.

Luminița Odobescu a susținut în fața parlamentarilor că va urmări promovarea unor obiective de interes prioritar pentru România, cum ar fi finalizarea procesului de aderare la spațiul Schengen.

"Mă refer la un dialog susținut cu Comisia Europeană pentru a reprezenta progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, (...) dar și la pregătirea aderării la zona euro sau la un dialog cu Comisia Europeană în ceea ce privește fondurile europene", a arătat Luminița Odobescu.

În opinia sa, un obiectiv major pentru România în această perioadă va fi pregătirea deținerii în 2019 a președinției Consiliului Uniunii Europene.

În planul politicii externe, ea a precizat că pentru România rămâne esențială apropierea de UE a statelor din vecinătatea noastră — Republica Moldova, dar și susținerea în continuare a procesului de extindere cu state din Balcani și cu Turcia.

"Relațiile cu partenerii noștri strategici rămân prioritare pe agenda reprezentanței permanente, mă refer aici la consolidarea relației transatlantice, la finalizarea negocierilor pentru parteneriatul transatlantic de comerț și investiții, la continuarea și finalizarea negocierilor de comerț liber cu alți actori globali, cum ar fi Japonia, Canada, China", a subliniat Odobescu.

Potrivit ei, o prioritate este și continuarea dialogului susținut cu Parlamentul European și cu eurodeputații români.

"Este important să continuăm dialogul susținut cu membrii români din PE pentru a ne asigura că ne promovăm de o manieră unitară și coerentă pozițiile naționale. Rămâne pe agendă continuarea de o manieră activă a dialogului cu celelalte instituții europene, cu reprezentanții statelor membre. (...). Aș vrea să evidențiez dialogul susținut cu românii din instituțiile europene și promovarea în continuare a unei reprezentări cât mai consistente a românilor în instituțiile europene atât la nivel managerial, dar și tehnic", a spus Luminița Odobescu.

Comisiile reunite pentru politică externă din Parlament audiază marți șase dintre cei 14 nominalizați pentru funcțiile de ambasadori — Luminița Odobescu, Mihnea Motoc, Bogdan Mazuru, Adrian Cosmin Vieriță, Mihai Constantin Coman, Viorel Moșanu.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close