Antena 3 CNN Actualitate Criticul muzical Luminiţa Constantinescu, realizator de emisiuni de televiziune şi radio, a murit în spital

Criticul muzical Luminiţa Constantinescu, realizator de emisiuni de televiziune şi radio, a murit în spital

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 21:15 20 Ian 2021 Modificat la 21:15 20 Ian 2021
o_1esggjaa876r1n0pi8q1ft683b.jpg

Tragicul eveniment a fost confirmat de Mihaela Doboş, directorul fondator Radio România Muzical.

"Era internată în spital din 30 decembrie şi s-a prăpădit în această dimineaţă. Pentru mine a fost nu numai o colegă, a fost prietena mea cea mai bună. Am stat în cămin împreună până în clipa în care ea s-a căsătorit şi a plecat cu soţul ei.

Am rămas însă la fel de bune prietene în toată această perioadă, din anul 1967 când ne-am cunoscut la admitere la Conservator şi până acum în ultima clipă.

A fost una dintre cele mai bune colaboratoare pe care le-a avut Radioul, vorbesc despre perioada în care a trecut în televiziune, pentru că primii ani i-a petrecut în radio, alături de mine, ea la secţia de operă, eu la secţia de muzică corală.

Apoi a trecut în televiziune şi acolo a devenit unul din cei mai buni realizatori din Redacţia muzicală, cu imaginaţie, cu o voinţă extraordinară şi cu dragoste de muzică, şi cu foarte multă pasiune. Tot ce făcea făcea cu pasiune, punea sufletul. Probabil de aia s-a şi prăpădit acum, pentru că a ars ca o flacără. Aşa că lumina ei s-a stins", a declarat Mihaela Doboş, directorul fondator Radio România Muzical, pentru Agerpres.

Numele Luminiţei Constantinescu a fost sinonim cu pasiunea şi dragostea neţărmuită pentru muzica de operă

Născută în 24 februarie 1949, Luminiţa Constantinescu a absolvit Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în anul 1972, devenind redactor la secţia „Operă, operetă” din Radiodifuziunea Română. Aşa au luat naştere primele cicluri de emisiuni muzicale în care a adus în prim plan cele mai reprezentative figuri de solişti lirici.

Sfătuită de Iosif Sava, în anul 1979, Luminiţa Constantinescu s-a transferat la Televiziune, tot la secţia de operă, unde și-a desfășurat activitatea până în anul 1999.

De-a lungul carierei, Luminița Constantinescu a organizat concerte cu public, a realizat filme artistice TV, cicluri radiofonice (“Biografii muzicale”, “Zig-Zag muzical”, “Al treilea gong”, “Seară de operă”), portrete TV (Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess).


De mare succes s-au bucurat ciclurile de emisiuni “Vă place opera?” și “Quo vadis opera?” A fost producător al emisiunilor “Placido Domingo în România”, “Cele trei soprane”, “Tenorul secolului la București – Luciano Pavarotti”.

A realizat, de asemenea, filmele de operă “Cenușăreasa”, de G. Rossini și “Paiațe”, de R. Leoncavallo. A întreprins turnee artistice ca redactor și critic muzical în SUA, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Austria, Anglia.

"Numele Luminiţei Constantinescu - una dintre cele mai cunoscute şi apreciate realizatoare de emisiuni radio şi de televiziune - a fost sinonim cu pasiunea şi dragostea neţărmurită pentru muzica de operă. În emisiunile realizate de-a lungul anilor la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, dar şi în concertele-spectacol pe care le-a conceput şi prezentat pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, Luminiţa Constantinescu a dăruit ascultătorilor şi publicului meloman momente de neuitat.

Fie că erau tineri la începutul carierei sau artişti consacraţi, cu respectate cariere în ţară şi străinătate, vocile operei româneşti şi-au aflat în ea un susţinător fervent, iar mulţi dintre ei îi datorează Luminiţei Constantinescu ascensiunea şi lumea liricii", a spus Liliana director al Orchestrelor şi Corurilor RadioStaicu pentru Agerpres.

 

×
x close