„În momentul în care vom lua o decizie, o vom face publică. La ora actuală suntem în evaluarea posibilităților efective de a susține o creștere a alocațiilor. Ce pot să vă spun sigur, vom crește alocațiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creștere a alocațiilor care să permită o creștere în mai multe etape”, a spus Ludovic Orban.
„Procentul efectiv de creștere al alocațiilor și ritmul de creștere depind de prognozele pe care le facem”, a mai precizat premierul.
„Am avut o discuție în analiza pe care am făcut-o. Să păstrăm sensul legii, dar să realizăm în etape, în funcție de resursele pe care le avem. Evaluarea resurselor pe care le avem e în curs de finalizare”, a mai spus premierul Ludovic Orban.
„Cert e că vom crește alocațiile copiilor”, a concluzionat premierul Orban, potrivit DCNews.
Potrivit CCR, alocațiile copiilor trebuie dublate de la 1 august
Curtea Constituțională a decis la începutul lunii iulie că alocațiile copiilor trebuie dublate de la data de 1 august, respingând astfel sesizarea Guvernului. Decizia este definitivă și general obligatorie. Guvernul ar putea fi dat în judecată de părinți retroactiv pentru toate aceste luni în care dublarea alocațiilor a fost suspendată.
Întrebat însă când se vor dubla alocațiile, premierul Ludovic Orban a avut un răspuns halucinant.
”Nu există resursele financiare pentru a dubla alocațiile”
”Împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor, analizăm variantele pe care le avem la dispoziție și vom adopta o variantă care să ducă la creșterea alocațiilor, dar sigur nu la dublarea imediată pentru că, sigur, nu există resursele financiare necesare pentru a dubla alocațiile. Avem maximum două săpămâni să adoptăm această situație” a declarat Ludovic Orban.
Alocaţiile ar fi trebuit mărite de şapte luni, când nu era încă vorba de o criză economică sau sanitară. Asta reiese din decizia dată de CCR, care a declarat neconstituţională ordonanţa prin care Guvernul amânase termenul de majorare pentru 1 august.
”Trebuie să spunem că în prezent cuantumul alocat este de 300 de lei pentru copiii sub doi ani, cu dizabilități pâna la 3 ani, 150 lei pentru copiii între 2-18 ani, tinerii care depășesc 18 ani și își continuă studiile într-o unitate de profesională, până la terminarea acestuia.