"Bacşişul trebuie să fie fiscalizat pentru că aşa prevede legea. Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal. (...) ANAF nu a făcut încă verificări în acest sens. Din punctul meu de vedere, ştiţi, întotdeauna am spus că trebuie să ne ducem acolo unde se produce marea evaziune fiscală.
Trebuie să mergem acolo doar pe baza unei analize de risc şi pe analizele de risc pe care noi le facem. Imaginaţi-vă că acel borcan cu 100 lei, cu 200 lei adunaţi într-o zi nu reprezintă ceva, dar legal nu trebuie să mai existe aşa ceva", a declarat Lucian Heiuş, potrivit Agerpres.
Citiţi şi: ANAF: Controalele pentru combaterea muncii la negru sau la gri vor continua şi în 2023
Potrivit acestuia, inspectorii ANAF vor face verificări dacă există sesizări în acest sens.
"Suntem obligaţi să mergem la orice sesizare asumată. Sesizarea poate să o facă angajaţii sau clienţii, dar şi eu, dacă am fost la un restaurant, nelocuind în Bucureşti - stau în chirie, întotdeauna dacă las bacşiş am grijă ca să plătesc cu cardul şi să trec suma respectivă pe card - şi peste tot pe unde am fost n-am întâmpinat nicio problemă - şi chiar am verificat aşa, fără să ştie nimeni cine sunt. Am spus: 'Da, domnule, vreau să las, dar plătesc cu cardul'. Mi s-a trecut, mi s-a spus suma, deci el funcţionează. N-am întâlnit niciun local în care am fost eu, nu prea multe, recunosc, dar el funcţionează", a mai spus Lucian Heiuş.
Totodată, preşedintele ANAF a menţionat că nu ştie cât s-a încasat din impozitul pe bacşiş, deoarece intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarată.