Avocatul social-democrat Lucian Bolcaş a vorbit în cadrul emisiunii
La Ordinea Zilei despre decizia sa de a nu accepta nominalizarea PSD de a fi membru al Curţii Constituţionale, pentru postul care va rămâne vacant după plecarea Iulie Motoc.
„Renunţarea la această deosebită onoare s-a făcut expres la solicitarea mea. Problema este foarte simplă aici. Domnul Băsescu, preşedinte al României, s-a opus la candidatura mea pe două considerente:
unul - că
manifest dispreţ
faţă
de democraţie
şi în al doilea rând că aş avea manifestări antisemite. Pe primul aspect are perfectă dreptate. Faţă de democraţia pe care o înţelege domnia sa eu manifest tot dispreţul. Pentru mine, democraţia înseamnă vot, înseamnă Parlament, ca instituţie fundamentală a acestei democraţii, ca expresie a voinţei poporului. Pentru domnul Băsescu, democraţia înseamnă dizolvarea Parlamentului, cum s-a exprimat concomitent cu această opoziţie”, a precizat Lucian Bolcaş.
"În ceea ce priveşte atitudinea mea antisemită, a existat o sesizare, nu de acum, din 2005, cu privire la faptul că am semnat un manifest în care mă opuneam dărâmării statuii mareşalului Antonescu. Şi am spus „da, semnatura mea există”, pentru că dacă aş fi trăit în 1938 în Germania mă opuneam arderii cărţilor lui Henrich Heine şi arderii cărţilor lui Thomas Mann. Nu prin dărâmarea unor statui ne putem asuma trecutul nostru istoric. Este trecutul nostru. Nu contest că mareşalul Antonescu a fost condamnat în calitate de criminal de război, dar asta nu însemnează că printr-un asemenea act vom putea să-l ştergem din istoria noastră. Asta a fost motivul pentru care am semnat acest manifest şi pentru care l-aş semna şi acum”, a adăugat Lucian Bolcaş.