"Nu trebuie să lăsăm garda jos, categoric. Mai avem trei judeţe în scenariul roşu. Rata de infectare la 24 de ore este în scădere, dar în acelaşi timp ne uităm cu îngrijorare la ce spune OMS, de exemplu cu riscurile care ar putea veni dintr-o anumită zonă a lumii, din Africa, cu noua tulpină. Vom vedea raportul OMS.
Noi azi adoptăm o Hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista ţările cu zonele verzi, galbene, roşii şi cu siguranţă acolo, dacă OMS ne spune că există aceste riscuri, eu cred, dar nu s-a luat decizia, că România va introduce în zona roşie automat aceste ţări.
Ceea ce înseamnă zona roşie înseamnă obligatoriu carantinarea celor care vin din acele zone, chiar dacă sunt persoane vaccinate, dacă vorbim de această tulpină foarte agresivă.
Azi vom lua hotărârea în CNSU", a spus Bode, potrivit stiripesurse.ro.
Reuniune de urgență la OMS pentru noua tulpină COVID care ar putea anihila efectul vaccinurilor
Organizația Mondială a Sănătății a programat o reuniune de urgență, astăzi, ce vizează noua tulpină COVID și ce înseamnă aceasta pentru vaccinuri și tratamente.
Tulpina, denumită B.1.1.1.529, a fost detectată în Africa de Sud, la un număr mic de persoane.
"Nu știm încă foarte multe. Ceea ce știm este că această variantă are un număr mare de mutații. Iar îngrijorarea este că, atunci când ai atât de multe mutații, acestea pot avea un impact asupra modului în care se comportă virusul", a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri care a fost transmisă în direct pe canalele sociale ale organizației.
Monitorizarea noii variante are loc în contextul în care cazurile de COVID se înmulțesc în întreaga lume, chiar în apropierea sezonului de sărbători, OMS raportând puncte fierbinți în toate regiunile și în special în Europa.
Noua variantă COVID, considerată "cea mai rea" de specialiști. Ce se știe despre B.1.1.529
Noua variantă COVID codificată B.1.1.529 de oamenii de știință pare să prezinte o contagiozitate sporită, comparativ cu actuala variantă dominantă, Delta, și pare să se extindă rapid în Africa de Sud, transmite presa internațională.
"Inițial, părea că este vorba de mai multe focare epidemice, însă ieri (joi, n.r.) specialiștii noștri din Rețeaua de Supraveghere Genomică ne-au indicat că asistăm la propagarea unei noi variante", a declarat ministrul sud-african al Sănătății, Joe Phaahla.
Actualele vaccinuri se vor dovedi, aproape cert, mai puțin eficace față de noua variantă de COVID, crede James Naismith, profesor de biologie structurală la Universitatea din Oxford