„Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant Ponta Victor Viorel, împotriva Sentinţei civile nr. 363 din 07 februarie 2017, a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în minuta instanţei.
Totul a început în 2012 când au apărut primele informații conform cărora o bună parte din teza de doctorat în drept a lui Victor Ponta ar fi fost copiată. Mai exact, era vorba de 115 pagini din aproape 300 care ar fi fost copiate cuvânt cu cuvânt fără a fi scrise referințele exacte.
Acesta ar fi fost motivul pentru care Victor Ponta a fost judecat de Comisia de Atestare a Diplomelor, care a decis că e vorba de plagiat. Aceasta a fost prima decizie.
Ponta, proces cu Ministerul Educației
Fostul premier a contestat prima decizia, urmând ca cea de doua să confirme această ipoteză. În 2016 i s-a retrat titlul de doctor, urmând ca după aceea Ponta să i se intenteze un proces Ministerului Educației conform căruia ordinul de ministru prin care acest titlu să fie anulat.
Patru ani a durat acest protest, până când ÎCCJ a hotărât că că ar fi vorba de plagiat și a respins cererea lui Victor Ponta.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv, marți, că Victor Ponta a plagiat lucrarea de doctorat. În 2012, CNATDCU a spus că Ponta a plagiat zeci de pagini, cuvânt cu cuvânt.