Biroul Politic Permanent Naţional al UNPR, preşedintele partidului, senatorul Marian Vasiliev şi secretarul general, deputatul Nuţu Fonta, au primit împuternicirea de a solicita Curţii de Apel admiterea cererii de intrare în calitate de petent, în procesul ce se va desfăşura pe 17 noiembrie 2016 şi a cere respingerea fuziunii cu PMP "pentru încălcarea flagrantă a prevederilor protocolului şi a înţelegerilor iniţiale între conducerile celor două partide", se arată într-un comunicat de presă.
Deputatul Nuţu Fonta precizează în comunicatul citat că, prin votul unanim al celor 428 de delegaţi, prezenţi la CN Extraordinară din 1 noiembrie, s-a decis revocarea hotărârii din 20 iulie 2016 prin care s-a decis fuziunea prin absorbţie a Uniunii Naţionale pentru Progresul României de către Partidul Mişcarea Populară.
"În acest moment, Uniunea Naţională pentru Progresul României există ca partid de sine stătător înscris în Registrul partidelor politice din România. Toţi membrii UNPR, indiferent de funcţia deţinută, înscrişi pe listele electorale pentru alegerile parlamentare, ca urmare a înscrierii în Partidul Mişcarea Populară, sunt consideraţi plecaţi din partid. În acest context, potrivit statutului, Biroul Politic Permanent Naţional a împuternicit o serie de noi preşedinţi interimari şi a reconfirmat toţi foştii preşedinţii ai organizaţiilor judeţene, care sunt încă membrii ai partidului, urmând ca aceştia să preia conducerea efectivă în teritoriu", menţionează comunicatul.
Conform aceleiaşi surse, toţi noii preşedinţi, urmează a prelua pe bază de proces-verbal sediul, patrimoniul, contabilitatea şi ştampila partidului. Instrucţiunile, dispoziţiile, sarcinile şi comunicatele transmise în teritoriu, direct sau indirect, de către conducerile PMP de la toate nivelele sunt considerate nestatutare şi abuzive.
"Deputatul Valeriu Steriu, nu mai reprezintă conducerea UNPR - nemaifiind membru al partidului", se menţionează în comunicat.
De asemenea, organizaţiile UNPR, au datoria să procedeze la reconfigurarea Biroului Politic Permanent Judeţean, precum şi la stabilirea cu exactitate a numărului de membrii ai fiecărei organizaţii care au rămas fideli partidului progresist.Consilierii locali şi judeţeni nu pot face adeziuni la PMP, iar dacă au făcut, trebuie să le retragă, existând riscul de a-şi pierde mandatul în perioada de până la sentinţa definitivă privind fuziunea.
"Biroul Politic Permanent Naţional şi Conducerile Organizaţiilor Judeţene îşi exprimă convingerea şi speranţa că, în procesul de la Curtea de Apel Bucureşti, Completul de judecată va ţine cont de manifestarea lipsei de voinţă a Uniunii Naţionale pentru Progresul României de concretizare a fuziunii cu Partidul Mişcarea Populară, consfinţită de Hotărârea expresă a forului suprem de conducere al partidului, Conferinţa Naţională Extraordinară. Până la motivarea sentinţei definitive a Curţii de Apel Bucureşti, indiferent care va fi aceasta, organizaţiile UNPR şi membrii acestora nu se vor implica în campania electorală în nici-un fel şi pentru nici - un partid, orice manifestare contrară reprezentând o încălcarea a statutului UNPR", se mai menţionează în comunicatul de presă.