Antena 3 CNN Actualitate Loteria vizelor pentru basarabeni

Loteria vizelor pentru basarabeni

Loteria vizelor pentru basarabeni
13 Mar 2007   •   09:41

România ar putea introduce loteria vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Propunerea a fost făcută de preşedintele comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană. Senatorii şi deputaţii care fac parte din cele două comisii de politică externă a Parlamentului s-au reunit marţi dimineaţă, pentru a discuta despre situaţia dintre România şi Moldova, în contextul declaraţiilor tăioase din ultima perioadă ale oficialilor de la Chişinău.

La şedinţă au fost convocaţi ministrul demisionar al Afacerilor Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, ministrul de Interne, Vasile Blaga, şi ministrul Justiţiei, Monica Macovei. Dintre cei trei demnitari convocaţi la audieri s-a prezentat numai Vasile Blaga.

Ministrul de Interne a declarat că există 500.000 de cereri de cetăţenie română din partea basarabenilor. Multe sunt cereri pe familie, aşa încât Blaga estimează la 900.000 numărul celor care vor cetăţenie. Dintre care doar 10% ar rămâne în ţara noastră, restul s-ar îndrepta spre ţările bogate al UE, crede ministrul.

Vasile Blaga a susţinut în faţa comisiilor reunite că problema acordării vizelor pentru moldoveni e o problemă de care se interesează îndeaproape Comisia Europeană. Cât despre crearea celor două centre consulare în Republica Moldova, reprezentantul ministerului român de Externe a declarat că demersurile de achiziţie a clădirilor continuă.

Audierile au loc pe fondul tensionării relaţiilor dintre cele două state. În urmă cu o săptămână, Republica Moldova a acuzat România că îi ameninţă securitatea naţională, prin politica de acordare a cetăţeniei române. Autorităţile de la Chişinău au anunţat că nu vor mai deschide birouri consulare româneşti în oraşele Bălţi şi Cahul.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close