"Un prieten m-a anunţat că elicopterul SMURD s-a prăbuşit în lac. Am crezut că e o glumă. Am plecat spre locul respectiv, dar odată ajuns la faţa locului mi-am dat seama că eforturile de căutare nu au fost suficiente", a afirmat Cristian Ciortan.
"Nu am văzut resurse foarte multe care să arate o mobilizare concentrată şi profesională.(...) Am senzaţia, şi nu vreau să critic pe nimeni, este doar o părere personală, că avem anumite probleme la managementul situaţiilor de urgenţă. Dacă noi, la nivel de România, nu reuşim să avem o viziune de ansamblu despre o posibilă situaţie de urgenţă şi să stabilim planul de contingenţă care implică resurse materiale, umane şi proceduri, trebuie să apelăm la cei de afară", a adăugat el.
"Eu nu aş fi conceput ca noi să nu avem măcar un singur elicopter specializat pentru operaţiuni de salvare din mare, plus scafandri la bord. (...) Apa avea 2 grade şi trebuia intervenit foarte foarte rapid. (...) Când am văzut că trece timpul, mi-am dat seama că logodnica mea nu va mai supravieţui şi am început să accept că va muri".
Potrivit logodnicului Gabrielei Harton, "oamenii se tem şi nu au iniţiativă, ceea ce este extrem de periculos într-o astfel de situaţie".
"Procedura în situaţii de genul acesta este total greşită. (...)Am stat pe ponton şi am privit neputincios cum trece timpul şi nu se întâmplă nimic", a mai spus el.
"Am avut nişte mesaje superbe de la ea. Cred că a murit fericită, pentru că cu un minut înainte de impact mi-a scris că dragostea noastră va fi pentru totdeauna. (...)Cred că lucrurile ar fi putut să stea altfel.(...) Avem nevoie de specialişti".
Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii, luni, în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, a elicopterului SMURD, de tip EC 135, cu care se întorceau dintr-o misiune aeromedicală, după ce au transportat un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa. Ultima persoană recuperată de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prăbuşirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicală, care era însărcinată.
Gabriela Camelia Harton avea 38 de ani şi lucra în cadrul SMURD din anul 2008.
Citeşte şi:
Raed Arafat, după accidentul aviatic de la Constanţa: Nu văd greşeli majore în intervenţie
GREŞELILE care au îngheţat orice speranţă de salvare. Unde s-au împotmolit salvatorii
Ce spune ROMATSA despre elicopterul prăbuşit: "Condiţiile meteo erau bune, iar vizibilitatea de peste 6 km"