ZIUA COPILULUI Coşia, un obicei bulgăresc reluat în anul 2013 în comuna Cerna, după 73 de ani de pauză, a adunat vineri, la poalele Munţilor Măcinului, peste o sută de copii din judeţul Tulcea şi cele învecinate.
ZIUA COPILULUI Sărbătoarea a început, potrivit primarului comunei Cerna, Petre Şopu, dimineaţa, pe stadionul din satul reşedinţă a comunei, unde copiii au participat la întreceri sportive, iar la final au primit premii.
ZIUA COPILULUI "Sărbătoarea Coşia a început la ora 11,30. S-au întrecut 14 cai din judeţul Tulcea şi Brăila, iar locul I, în valoare de 500 de lei, a fost câştigat de Marian Berca, din Cerna", a declarat primarul Şopu.
ZIUA COPILULUI Premiile pentru următoarele două locuri au fost în valoare de 400 de lei, respectiv 300 de lei, iar ele au fost asigurate de firme private.
ZIUA COPILULUI Toţi copiii care au participat la eveniment au primit apă minerală şi baloane de la autoritatea locală şi Consiliul Judeţean.
ZIUA COPILULUI Premierea întrecerii de cai Coşia a fost urmată de un spectacol artistic susţinut de ansambluri folclorice din judeţele Tulcea şi Vrancea, potrivit sursei citate.
ZIUA COPILULUI Coşia s-a sărbătorit în satul Cerna până în anul 1940, atunci când a avut loc schimbul de populaţie în Cadrilater, se marca de Sfântul Toader şi consta într-o întrecere a cailor pe o distanţă de şapte kilometri.
ZIUA COPILULUI Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice. Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi dintre aceştia.