Suspecții sunt bănuiți că ar fi produs accidente rutiere în mod intenționat pentru a obține despăgubiri de la firmele de asigurări.
Astfel, ar fi fost produse 21 de accidente în urma cărora au fost deschise 23 de dosare de daună, la cinci societăți de asigurări.
Până în prezent, în cadrul respectivelor dosare de daună, asiguratorii au plătit 657.895 de lei, prejudiciul total urmând a fi stabilit pe parcursul cercetărilor.
IPJ Bihor:
În cursul acestei dimineți, începând cu ora 07.00, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, de la Serviciul de Ordine Publică, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, de la Poliția Municipiului Oradea și de la Poliția Municipiului Marghita, alături de luptătorii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, desfășoară 24 de percheziții domiciliare pe raza județului Bihor, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, înșelăciune privind asigurările, fals material în înscrisuri oficiale, fals informatic și fals în declarații.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 - 2022, 30 de persoane din județul Bihor, cu vârste cuprinse între 19 și 58 de ani, ar fi creat un mecanism de fraudare a societăților de asigurări, prin înscenarea unor evenimente rutiere.
În fapt, 24 dintre persoane sunt bănuite că, sub coordonarea celorlalte șase persoane, cercetate de polițiștii de investigare a criminalității economice în acest caz, ar fi produs, în mod intenționat, evenimente rutiere, în scopul obținerii de despăgubiri de la asiguratori.
Astfel, în perioada de referință, au fost produse 21 de evenimente rutiere, în urma cărora au fost deschise 23 de dosare de daună la cinci societăți de asigurări.
Până în prezent, în cadrul respectivelor dosare de daună, asiguratorii au plătit 657.895 de lei, prejudiciul total, însă, urmând a fi stabilit pe parcursul cercetărilor.
La finalizarea perchezițiilor, vor fi puse în executare 30 de mandate de aducere emise pe numele celor 30 de persoane. Acestea vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în vederea audierii, urmând să fie dispuse măsuri legale.
Acțiunea polițiștilor bihoreni beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.