Zeci de mii de credincioşi se află în acest weekend la Suceava pentru a se închina la moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din biserică în această dimineaţă şi va fi purtată într-o pocesiune prin oraş.
Este un obicei împământenit la Suceava, pentru că de Sânziene, racla este scoasă din biserică și pusă în curtea mănăstirii, iar oamenii vin chiar cu flori de sânziene pentru a se închina la Sfântul Ioan cel Nou. Credincioşii au venit de la primele ore ale dimineții pentru a cinsti sfintele moaște.
Procesiunea va avea loc ceva mai târziu, unde undeva în jurul orei 18 atunci sunt așteptați peste 10.000 de credincioși care vor merge alături de racla purtată prin oraş.
Sfântul Ioan cel Nou a fost adus în cetatea Sucevei încă din 1402 și a rămas acolo pentru a fi și patronul orașului.
Este demnă de povestit o istorioară din 1622, atunci când a fost o invazie a tătarilor. Atunci, călugări de la mănăstire au încercat să protejeze moaştele și au vrut să le mute în cetatea de piatră, însă nu au putut să ridice racla. Spune tradiția că Sfântul a vrut să rămână acolo, la mănăstire.
Așadar, doar de Sânziene racla este scoasă și apoi va fi purtată pe străzile de municipiul Suceava într-o procesiune amplă. Astăzi este o zi specială, sunt și Moșii de vară, se comemorează morții, mâine este din nou o zi specială, sunt Rusaliile. Sunt așteptați foarte mulți credincioși în vechea capitală a Moldovei. Iar luni, când este și Sfânta Treime, va fi o slujbă cu totul și cu totul specială, cu mulţi invitaţi, multe fețe bisericești care vor veni pentru a participa la slujba de Sânzliene și slujba de hram a catedralei.