Chiar dacă anul trecut statul a preluat Palatul Regal din Mamaia, reabilitarea clădirii lasă aşteptată. Ministerul Culturii şi cel al Turismului îşi pasează problema de unul la altul.
În anul 2022, Palatul Regal din Mamaia a fost preluat de către stat.
Contractul de vânzare cumpărare din 2003, realizat atunci între primărie şi către o companie privată, a fost anulat în instanţă.
Aşa se face că acum clădirea aparţine Statului, însă există mai multe înţelegeri care au blocat situaţia.
Mai exact Ministerul Culturii ar trebui să achite o sumă de bani în urma unui aviz de evaluare către Ministerul Turismului, în subordinea căruia se află această clădire.
În timp ce ministerele s-au împotmolit în preluarea clădirii, există o altă problemă care este departe de a fi rezolvată.
Soarta Palatului Regal s-a tranşat în instanţă, însă nu şi a terenului (suprafaţă de 1,5 hectare, n.r.) care în continuare aparţine unui privat.
Până când se va găsi o soluţie la această situaţie, preluarea integrală a ansamblului, clădirea se va tot deteriora.
Monumentul istoric a fost vândut. Contractul de vânzare cumpărare a fost anulat
Conform deciziei instanței, monumentul istoric a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA către compania SC Light System SRL, controlată de Bittner-Petrache-Vântu, fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, o decizie în premieră dată de instanțele din România, potrivit info-sud-est.
Decizia Curții Supreme a validat hotărârea dată de Tribunalul Constanța în iulie 2020, prin care contractul de vânzare cumpărare a fost anulat.
Abia în 2018 ministerul Culturii, condus la acea vreme de George Ivașcu, a atacat în instanță contractul prin care Vila regală din Mamaia a fost privatizată în anii 2000.
Procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal și pe numele fostului primar Radu Mazăre pentru că ar fi vândut subevaluat curtea Palatului Regal din Mamaia, cu 23 de euro/mp, deși pe piața imobiliară a vremii, un metru pătrat din centrul stațiunii Mamaia se vindea cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro.
Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat în primă instanță la şase ani și jumătate cu executare, însă achitat de Curtea de Apel Constanța în final.