Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că Tribunalul Covasna a anulat amenzile ce i-au fost aplicate anul trecut de Prefectură pentru nerespectarea legii privind arborarea drapelului naţional, fapt ce demonstrează, în opinia sa, "rea-voinţa" din partea prefectului Sebastian Cucu.
"Anul trecut, în martie, am primit două amenzi din partea domnului prefect, de câte 5.000 de lei, motivaţia fiind că oraşul a fost împodobit de 15 martie (Ziua maghiarilor de pretutindeni - n.r) cu steagurile Ungariei. Noi am spus şi atunci că este o dovadă de rea-voinţă din partea domnului prefect. Noi vorbim despre simbolurile comunităţii maghiare, deci, din punctul nostru de vedere, statalitatea este simbolizată de steagul cu stemă şi întotdeauna am pus steagul cu stema Ungariei pe Primărie în ziua în care delegaţia din Ungaria a ajuns în oraş, în rest, am folosit steagul în culorile roşu, alb şi verde, care este simbolul comunităţii maghiare, indiferent unde trăim în lume, şi pentru cei din Australia, şi pentru cei din Statele Unite, şi pentru cei din Transilvania este simbolul nostru naţional. (...) Tribunalul Covasna a decis ca acele procese-verbale prin care am fost amendat să fie declarate nule. Eu cred că este o dovadă a faptului că domnul prefect anul trecut a încercat să ne intimideze şi să împrăştie ură între români şi maghiari. Ar trebui să ne cunoască şi să ştie faptul că nici prin amenzi, nici cu alte lucruri nu putem fi intimidaţi", a declarat primarul Antal Arpad, care este şi liderul Organizaţiei UDMR Sfântu Gheorghe.
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că şi primarul din municipiul Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, care a fost amendat în aceeaşi perioadă pentru acelaşi motiv, a contestat amenda, iar cauza se află pe rolul instanţelor de judecată.
"Aş vrea să subliniez reaua-credinţă a domnului prefect, pentru că nu numai la Sfântu Gheorghe, ci, în paralel, şi la Târgu Secuiesc, fără somaţie, a împrăştiat încă două amenzi de câte 5.000 lei. Şi acel proces-verbal este pe rolul instanţelor şi noi sperăm, eu mai am speranţă în independenţa justiţiei", a declarat Tamas Sandor.
În context, acesta a amintit că în urmă cu aproximativ zece zile, la congresul UDMR a fost adoptată o hotărâre privind simbolurile naţionale ale comunităţii maghiare, pe care, conform legii, le poate folosi în cadrul diverselor "acţiuni specifice".
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a precizat că a aplicat sancţiunile în baza prevederilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi art.6 din H.G. nr.1157/2001, care stipulează faptul că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.
"Sancţiunile au fost aplicate în temeiul legii. Nu am făcut altceva decât să respect legea şi să îi determin şi pe cei care au încălcat-o să o respecte. (...) Ceea ce vreau eu să reamintesc autorităţilor locale este că ele nu sunt organizaţii reprezentative ale minorităţilor naţionale", a declarat pentru AGERPRES prefectul Sebastian Cucu.
Acesta a explicat că instanţele s-au pronunţat diferit în cele două cazuri.
"Jumătăţile de măsură nu fac, într-adevăr, bine, ca să îl citesc pe domnul primar. Ca să ne lămurim şi să avem un tablou complet, am să vă spun că la Sfântu Gheorghe au fost două amenzi anulate în acelaşi proces, pentru care, desigur, vom face recurs. La Târgu Secuiesc au fost tot două contravenţii, două amenzi de 5.000 de lei, care au fost atacate de primar. În cazul uneia instanţa a admis în parte cererea de anulare, reducând cuantumul amenzii. Deci, fapta există, a fost menţinut ca fiind nelegală arborarea drapelului Ungariei, deci e contravenţie, dar s-a considerat că cuantumul amenzii este prea mare şi s-a redus la 500 de lei. Al doilea proces-verbal se află pe rolul instanţelor, dar procesul e suspendat. (...) Deci, instanţele trebuie să lămurească lucrurile", a afirmat prefectul Sebastian Cucu.