Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică dimineaţa noi avertizări meteo cod roşu de ploi torenţiale în localităţi din mai multe judeţe, printre care şi Vrancea, acolo unde autorităţile sunt în alertă.
Mai multe drumuri judeţene au fost închise traficului rutier, după ce apele s-au revărsat pe carosabil sau au erodat şoseaua, iar câteva gospodării aflate în calea apelor au fost evacuate în ultimele 24 de ore, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, relatează Agerpres.
Cristi Popovici, reporter Antena 3, transmisiune din judeţul Vrancea
"Plouă încotinuu de 48 de ore în judeţul Vrancea şi suntem în mijlocul unei rafale, în acest moment. La fiecare 45 de minute, o oră şi jumătate plouă puternic şi se inundă absolut toată localitatea. Suntem în Bilieşti în acest moment, în judeţul Vrancea. În plin cod portocaliu de ploiaie şi cod roşu hidrologic. Şoseaua de pe drumul judeţean 203 D este complet inundată de ape. Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pot doar să evalueze pagubele în acest moment, pentru că efectiv nu au cum să intervină", a relatat Cristi Popovici, reporter Antena 3.
Gheorghiță Berbece, prefectul județului Vrancea, despre inundațiile puternice
"Situația este destul de gravă, după cum se vede. Apa a intrat în locuințele oamenilor, sunt multe case inundate, nu mai vorbim de curți și terenuri agricole cu vegetație. Suntem îngrijorați. Așteptăm să vedem dacă prognoza meteo ne va da vești bune sau nu", a declarat prefectul județului Vrancea, duminică, în exclusivitate pentru Antena 3.
ISU Vrancea a transmis mesaj RO-Alert în 10 localităţi
În scopul protejării populaţiei, în zonele aflate sub incidenţa Codului Roşu respective localităţile Bilieşti, Boloteşti, Garoafa, Răstoaca, Suraia, Ţifeşti, Valea Sării, Vânători, Vidra şi Vulturu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” Vrancea a transmis mesaj de avertizare prin sistemul Ro- Alert.
Pompierii au transmis şi recomandări pentru cetăţeni:
"Recomandăm vrâncenilor să respecte regulile şi măsurile de protejare a vieţii şi bunurilor pentru prevenirea şi limitarea efectelor inundaţiilor:
• curăţarea, adâncirea sau realizarea, şanţurilor de preluare a apelor pluviale;
• drenarea şi asigurarea curgerii apei către şanţurile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării;
• curăţarea pilonilor de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora;
• construirea de bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie", potrivit ISU Vrancea.
La Biliești, pâna la ora 14:30, pompierii au încărcat și au distribuit către populație mai mult de 400 de saci de nisip.