Antena 3 CNN Actualitate Locale Doi morți, în urma furtunilor din țară și 1.300 locuințe, fără energie electrică. Cod portocaliu de ploi până marți

Doi morți, în urma furtunilor din țară și 1.300 locuințe, fără energie electrică. Cod portocaliu de ploi până marți

M.Z.
10 minute de citit Publicat la 16:01 20 Iun 2016 Modificat la 16:01 20 Iun 2016
semne.jpg
Foto: pixabay.com

UPDATE 16.01 - Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a declarat presei, luni, că se acționează în toate localitățile afectate de furtunile și ploile puternice din ultimele ore, pentru limitarea efectelor inundațiilor, un punct sensibil fiind cel de la iazul de decantare de la Tărnicioara, informează agerpres.ro.

Potrivit prefectului, iazul de decantare de la Tărnicioara ar putea produce pagube mari în situația în care s-ar acumula apă în exces. Aici s-au curățat gurile de evacuare a apei și se monitorizează situația în permanență.

Harasim a spus că luni la prânz erau nealimentate cu energie electrică 1.300 de locuințe, fiind afectate linii de joasă tensiune din cauza căderilor de arbori sau de crengi, iar echipele E.ON lucrează pentru reluarea alimentării.

Totodată, prefectul a spus că luni s-a intervenit circa trei ore pentru deblocarea de pietre căzute de pe versant pe DN 17, în comuna Iacobeni, drumul în prezent fiind practicabil.

O altă problemă s-a înregistrat pe DN 17A, în zona localității Vatra Moldoviței, în dreptul lucrărilor la un pod și unde devierea de la traseu a fost colmatată și a fost necesar să se acționeze pentru deblocarea acesteia.

Totodată, prefectul a spus că, în prezent, se acționează și în cartierul humorean Voroneț, pentru ca mașinile rămase pe o parte a pârâului Voroneț, după ce podul s-a rupt, să poată fi scoase, cel mai probabil prin vad.

UPDATE 15.31 - Două persoane și-au pierdut viața din cauza furtunilor puternice care au avut loc în ultimele 24 de ore la noi în țară, informează un comunicat al Ministerului de Interne, remis luni, potrivit agerpres.ro.

Conform datelor centralizate la nivelul MAI, în ultimele 24 de ore au fost emise 30 de avertizări/ atenționări de fenomene meteorologice periculoase imediate, 11 de Cod Portocaliu, care au vizat județele Alba, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Mureș, Prahova, Suceava și Timișoara și 11 de Cod Galben, care au vizat județele Brăila, Botoșani, Buzău, Neamț, Prahova, Suceava și Tulcea.

De asemenea, în același interval au fost emise opt avertizări hidrologice de inundații pentru râurile din centrul și vestul țării.

Potrivit sursei citate, pentru salvarea populației din zonele afectate și reducerea efectelor inundațiilor au intervenit aproximativ 2.000 de angajați ai MAI, cu 900 de mijloace de intervenție.

Au fost mobilizați astfel peste 1.100 de pompieri, 700 de polițiști și 100 de jandarmi. 

În zonele unde a existat risc pentru populație angajații MAI au evacuat preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau în spații puse la dispoziție de autoritățile locale, în zone sigure.

UPDATE 14.05 - Un elicopter a fost solicitat, luni, pentru o persoană prinsă de viitură la Mureș.

Persoana se afla pe o mică insulă atunci când, în urma ploilor, nivelul apei a început să crească, a venit viitura, și a putut să apeleze la Urgență.

Acum, persoana surprinsă de viitură este la mal, în afara oricărui pericol.

UPDATE 13.06 - Un nou cod portocaliu de inundații a fost emis de meteorologi și este valabil începând de luni de la ora 18 până la marți, la ora 10.

Codul este destinat zonelor din vestul țării, centru și sud-vest, adică zonele în care sunt inundații.

UPADTE 12.20 - Premierul Dacian Cioloș a convocat pentru marți, începând cu ora 8.30, o videoconferință cu prefecții și autoritățile responsabile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, în urma inundațiilor care au avut loc în țară, informează Guvernul.

Tema videoconferinței este evaluarea pagubelor produse de inundații și de fenomenele meteorologice periculoase din ultimele zile, precum și a măsurile luate de autoritățile responsabile pentru protejarea cetățenilor și a bunurilor acestora.

Printre măsurile de urgență luate înaintea și în timpul fenomenelor meteorologice periculoase se regăsesc: 
​- avertizarea/alarmarea populaţiei din zonele cu risc de inundaţii
​- evacuarea populaţiei şi animalelor conform planului local de apărare împotriva inundaţiilor
​- asigurarea patrulării pe cursurile de apă
​- verificarea şi supravegherea podurilor şi podeţelor
​- verificarea rigolelor şi a şanţurilor de scurgere a apei, deblocarea acestora
​- mobilizarea cetăţenilor la acţiunile preventive şi la intervenţia operativă
- instituirea permanenţei la sediul primăriilor.

UPDATE 12.15 - Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o nouă atenţionare nowcasting Cod Portocaliu de furtună valabilă până la ora 13.00 în judeţul Bihor, potrivit agerpres.ro.

În special în jumătatea de vest a judeţului, în zona localităţilor Salonta, Dumbrăviţa de Codru, Holod, Oradea, Aleşd, Marghita şi Săcuieni se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 35-40 l/mp şi intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie. 

UPDATE 11.56 - Ploile abundente şi scurgerile de pe versanţii muntoşi din ultimele 24 de ore au produs inundaţii în localităţile Baba, Coroieni, Fântânele şi Răzoare, fiind afectate gospodăriile localnicilor, iar patru persoane în vârstă au fost evacuate de echipele de intervenţie ale pompierilor militari, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, informează agerpres.ro.

În urma ploilor abundente, care au dus la scurgeri de pe versanţi şi ieşirea din matcă a văilor Baba şi Poiana, satele Baba şi Coroieni din comuna Coroieni, respectiv Fântânele şi

Răzoare, aparţinând de oraşul Târgu Lăpuş, au fost afectate de inundaţii. 
Situaţia cea mai dificilă a fost înregistrată în satul Baba, pe raza căruia apele au afectat circa 20 de curţi şi anexe din tot atâtea gospodării. 

Patru persoane în vârstă au fost evacuate de către autorităţile locale şi au fost cazate la rude. La faţa locului au intervenit pompieri din cadrul Pichetului Târgu Lăpuş, evacuând apa din subsolurile inundate cu ajutorul motopompelor. 

Intervenţia a fost coordonată de către Sebastian Lupuţ, prefectul judeţului Maramureş, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. 

Conform aceleiaşi surse, nivelul apelor din localităţile afectate de inundaţii a scăzut, iar localnicii au început să-şi cureţe gospodăriile de urmele lăsate de revărsarea apelor. 

Foto: pixabay.com

UPDATE 11.20 - Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o atenţionare nowcasting Cod Portocaliu de precipitaţii însemnate, descărcări electrice şi grindină valabilă în ora următoare în judeţul Arad, informează agerpres.ro

Potrivit ANM, local în judeţul Arad, îndeosebi în partea centrală, în zona localităţilor Zăbrani, Păuliş, Vinga, Arad, Vladimirescu, Ghioroc, Şiri şi Cermei se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 35-40 l/mp şi intensificări de vânt ce vor lua aspect de vijelie. 

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim șase ore. 

UPDATE 10.18 - Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţă, o atenţionare Cod Galben de ploi abundente şi disconfort termic în 12 judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, valabilă de luni după-amiază până marţi dimineaţă, potrivit agerpres.ro.

Judeţele care vor intra sub Cod Galben sunt Mehedinţi, Gorj, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Arad, Alba, Bihor, Cluj, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş. 

În intervalul 20 iunie, ora 14.00 - 21 iunie, ora 11.00, în Banat, Crişana, Maramureş, precum şi în vestul Transilvaniei şi al Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. 

Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 l/mp şi izolat 50 l/mp. 

În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi la intensitate mai redusă. 

Potrivit meteorologilor, din după-amiaza zilei de luni, 20 iunie, în sudul, estul şi local în centrul ţării disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. 

Citiți și Cum va fi vremea în această vară. Anunțul meteorologilor pentru intervalul iulie-septembrie

----------------------------

Știrea inițială 09.19

Furtunile violente şi inundaţiile au lovit din nou zeci de localităţi din ţară.

Cea mai gravă situaţie este în Hunedoara, unde torenţii veniţi de pe versanţi au făcut prăpăd în oraşele Petroşani şi Lupeni.

Apele au intrat în sute de case şi au luat pe sus maşinile de pe străzi. Codul portocaliu de inundaţii emis de hidrologi este valabil până la ora 12.


Ploaia torenţială a făcut ravagii în Petroşani şi a provocat pagube în mai multe gospodării. Pârâul Petac a ieşit din matcă, iar pe alocuri, nivelul apei de pe terenurile inundate a ajuns la aproape un metru.

Drumurile s-au blocat din cauza pârâurilor ieşite din matcă. Vijelia care a durat aproape o oră a scos din rădăcină mai mulţi copaci şi i-a prăbuşit peste casele localnicilor. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Însă nu numai gospodăriile au fost devastate. În unele cartiere din Petroşani, apa a urcat până la primul etaj al blocurilor.

Zeci de pompieri, jandarmi și militari au reuşit cu greu să facă faţă inundațiilor, aşa că au chemat ajutoare şi din cadrul altor inspectorate de urgență din apropiere.

În urma ploilor din ultimele ore, şi calea ferată care traverseza municipiul Petroșani a fost blocată din cauza apelor. Codul galben de ploi a fost transformat în cod portocaliu şi este valabil până la ora 9.

Și la Lupeni, un cartier întreg din era duminică noapte blocat de inundaţii. 

La Mureș, furtunile au făcut şi victime. O fetiţă de numai doi ani din judeţul Mureş a murit duminică seară după ce a fost strivită de un copac doborât.

Vântul puternic a pus la pământ şi mai mulţi stâlpi de electricitate, iar zeci de oameni au fost în pericol. 


O furtună, care a durat numai 15 minute, a făcut prăpăd şi în mai multe localităţi din judeţul Mehedinţi.

Mai multe acoperişuri s-au desprins şi au căzut peste maşini din cauza vântului puternic, iar copacii căzuţi au blocat traficul pe drumul judeţean 670.

În alte două localităţi, grindina a distrus culturile agricole, a spart maşini şi a ciuruit acoperişurile caselor oamenilor.

În localităţile Bobaiţa şi Bîrda, o ploaie cu grindină a făcut ravagii şi a distrus mai multe culturi agricole. Bucăţile de gheaţă neobişnuit de mari au umplut curţile oamenilor.

În Drobeta Turnu-Severin, o furtună puternică care nu a durat mai mult de 15 minute a smuls acoperişurile caselor. Pompierii s-au chinuit ore în şir să ridice bucăţile de tablă căzute peste maşini.

Probleme au fost şi pe drumul judeţean 670, unde vântul puternic a doborât mai mulţi copaci peste carosabil. Şoferii au fost nevoiţi să aştepte minute bune până când autorităţile au degajat şoseaua.

Zeci de oameni le caută cu disperare pe ce două fete de 15 ani care au dispărut în apele Prutului.

Fetele veniseră la scăldat împreună cu mai mulţi prieteni şi au fost înghiţite de ape. Adolescentele nu au mai putut ieşi la mal din cauza curenţilor puternici.

Autorităţile Române şi din Republica Moldova au fost alertate de câţiva pescari care se aflau pe mal şi care au privit neputincioşi la toată scena.

Cele două fete împreună cu doi băieţi şi cu încă o prietenă au venit să se răcorească în apele Prutului. Au intrat în apă, dar din cauza curenţilor nu au mai putut ieşi la mal.

Oamenii au sunat la 112 şi mai multe echipaje de pompieri şi scafandrii le-au căutat ore bune.

Oamenii spun că nu este prima dată când se întâmplă astfel de tragedii. Au mai fost cazuri de înec, însă autorităţile nu au montat niciun avertisment cu scăldatul interzis.

Salvatorii au încheiat căutările fără niciun rezultat, iar şansele ca fetele să fie găsite în viaţă sunt reduse.

Șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş, colonel Dorin Oltean, a declarat luni, că în urma furtunii extrem de violente, descrisă de localnici drept o tornadă, acoperişurile a 307 case din comuna Cuci au fost avariate, informează agerpres.ro.

Colonelul Oltean a arătat că în Cuci au fost avariate acoperişurile a 153 case, șapte au fost distruse în totalitate, turlele la două biserici au fost puse la pământ, iar un bărbat care se afla într-o gheretă a fost rănit la o mână. 

În Dătăşeni au fost afectate parţial acoperişurile la 150 case, la cinci case acestea au fost distruse în totalitate, șase stâlpi de curent electric au fost doborâţi, o autoutilitară a fost răsturnată şi două persoane prezintă contuzii uşoare. 

”Se pare că oameni nu au greşit când au spus că asupra lor s-a abătut o tornadă. La acest moment avem 13.599 de consumatori fără curent electric, din 60 localităţi, avem avarii la 157 de puncte de transformare. Împreună cu domnul prefect suntem în drum spre Cuci, unde va fi convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. La faţa locului avem cinci echipaje de la cinci subunităţi”, a arătat col. Dorin Oltean. 

Tot în urma furtunii de duminică seară, o fetiţă în vârstă de doi ani a murit la Brâncoveneşti, strivită în maşina familiei, după ce vântul a doborât un copac.

Fenomenele meteo periculoase din ultimele 24 de ore au afectat 23 de localităţi din Suceava, iar pompierii au intervenit cu forţe şi mijloace pentru înlăturarea efectelor ploilor torenţiale abundente căzute în noaptea de duminică spre luni.

Situaţie gravă la Spitalul Judeţean din Arad! Unitatea de primiri urgenţe a fost inundată, după o ploaie torenţială de câteva ore.

×
x close