Iulian Florin Vieru, in varsta de 32 de ani, a plecat impreuna cu sotia in Spania, a lucrat acolo timp de 3 ani si s-a intors in cele din urma in tara.
S-a informat despre ce culturi s-ar potrivi pentru o suprafata mica de teren agricol din satul bunicilor sai, satul Sticlaria, din Scobinti, si s-a apucat de treaba.
S-a gandit la o mica afacere si a adus pe teren agricol din satul bunicilor sai, satul Sticlaria, din Scobintisi fructele goji, considerate a fi "fructele tineretii vesnice", care sunt utilizate in medicina chineza, fiind originare din China.
"Cand m-am intors in tara am cautat, m-am informat si nu stiam ce sa cultiv sau sa plantez. Initial am vrut sa pun pomi fructiferi. Dar m-am razgandit si in cele din urma am mers pe goji, dupa ce am citit si am vorbit cu oameni din alte judete care mai pusesera goji si erau multumiti. Nu m-am asteptat la profit imediat si am zis ca mai intai testez piata. Nu aveam niciun fel de experienta in cresterea plantei de goji. Neavând suficienti bani pentru a cumpara materialul saditor, am ales varianta semintelor.
Am cumparat semintele, le-am plantat, iar astazi avem 455 de arbusti goji, mari si frumosi, pe o suprafata de 1.000 metri. Totul a început în anul 2015 si am zis sa fie un cadou pentru fiica mea nenascuta la acea vreme, Otilia. Voiam ca eu si sotia sa ii oferim copilului hrana sanatoasa. De aici si numele plantatiei, «Secretele naturii din gradina Otiliei». In plantatia noastra folosim substante bio, respectiv gunoiul de grajd, zeama de urzica ca nutrienti, iar pelinul si cimbrul le folosim pentru a combate daunatorii. Avem o suprafata mica si cunosc alti cultivatori care au cel putin un hectar de goji, dar nu sunt bio. Am fost la cineva la cultura si cand a trecut de cateva ori cu tractorul a rezolvat problema", sustine fermierul pentru BZI.
Continuarea AICI.