Vulcani noroioși, focul viu, muntele de sare, trovanții de la Ulmet și așezări din Epoca Bronzului se vor regăsi în Geoparcul Internațional UNESCO.
Pentru a obține acest statut, "Ținutul Buzăului" a bifat 99 din cele 101 de criterii analizate de specialiști.
"E o zonă care are oameni deosebiti, care are o tradiţie, o istorie atât a oamenilor cât şi geologiei si cele două meritau şi trebuie puse împreună pentru că oamenii fără natură şi resurse naturale nu pot. Ei s-au aşezat aici şi au construit o civilizaţie care e recunoscută la nivel internaţional, tocmai pentru că au ştiut să extragă resursele naturale, să se adapteze la terenul greu de aici",a spus Alexandru Andrăşanu, director departament Geologie Universitatea Bucureşti.
Zona, aflată la 150 de kilometri de Capitală, în Subcarpații de curbură, se întinde pe 100 de mii de hectare și cuprinde 18 comune. Poarta de intrare în geoparc este în localitatea Berca, de unde turiștii pot începe aventura pe meleagurile buzoiene.
"România este o ţară frumoasă, toată lumea vrea să vina să viziteze România pentru ceea ce avem noi ca bogăţii naturale, pentru oameni, pentru tradiţii, pentru că nimic nu e întâmplător. Astăzi, Ţinutul Buzăului, în Săptămâna Paştelui a intrat în patrimoniul mondial", spune Janina Sitaru, secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe.
Ideea includerii acestui ținut în patrimoniul UNESCO s-a născut în 2007, iar dosarul a fost finalizat și trimis la Paris în luna decembrie 2020. În luna septembrie a anului trecut, doi evaluatori au efectuat o vizită în teren, pentru a se asigura că realitatea coincide cu cea din dosarul de acreditare