La doar 15 ani, Vladi Vîrzob, un adolescent din Mehedinți propune lumii științifice o invenție care ar putea revoluționa industria energetică.
Este vorba de o baterie nucleară KN-9 de mici dimensiuni, ce ar putea produce, zilnic, o cantitate importantă de energie atât pentru consumul casnic, cât și pentru cel industrial, timp de o jumătate de secol.
"Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă de energie pentru o perioada îndelungata de timp şi funcționează după principiul iradierii unui material electric.
Are ca principiu de bază un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică", a spus Vlad Vîrzob despre bateria nucleară KN9.
Bateria radioizotopică KN 9 a fost deja premiată salonul internațional de inventică, Euroinvent de la Iași fiind apreciată și încurajată de cercetători români valoroși.
În 2020 tânărul a obținut medalia de aur atunci a realizat un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.
Invențiile sale au atras deja atenția saloanelor de inventică.
"Ca idee sună promițător cu speranța că va putea fi pusă în practică. Ar fi un pas important pentru societatea noastră. Tinerii au nevoie de sprijin pentru a putea aplica aceste idei", spune un cercetător despre invenția tânărului de 15 ani.
Tânărul inventator este pasionat şi de muzică. Cântă la pian şi spune că este o pasiune mai veche a sa care îl ajută să scape de stresul cotidian.