"Realizăm economie prin a stinge lumina în spaţiile în care nu se consultă sau în spaţiile în care nu se efectuează activitate medicală.
Aceste scumpiri nu fac decât să crească şi mai mult dificultatea în a asigura tot ce e necesar pentru îngrijrea pacientului.", a transmis Dr. Nicolae Gică, manager Spitalul Filantropia .
Sunt costuri uriașe si aici la Institutul Oncologic București (IOB) , de exemplu factura la lumina a crescut de la 160 de mii de lei la 310 mii de lei. Tot din cauza scumpirilor unii distribuitori se retrag sau nu aduc la timp materialele sanitare sau medicația bolnavilor, se plâng reprezentanții spitalelor.
"Atât furnizorii de materiale sanitare cât și cei de alte materiale și-au crescut prețurile, în unele cazuri le-au dublat, în multe cazuri contractele au fost refuzate", a adăugat Bogdan Tănase, manager IOB.
Probleme sunt și la Institutul Clinic Fundeni, unde nu mai sunt unele cistostatice.
Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului ANMD, a transmis care sunt principalele probleme semnalate la nivelul spitalelor.
"Una dintre problemele care ne sunt semnalate la nivelul spitalelor țin de circuitul de aprovizionare. Sunt lipsuri punctuale sau sunt discontinuități în aprovizionare , adică lipsuri pe două, trei săptămâni.", transmis și Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului ANMD.
Pentru bolnavi înseamnă însă prea mult. Nu de puţine ori oamenii povestesc că au fost trimiși la farmacia de lângă spital pentru că medicii nu aveau cu ce să-i trateze.
Şi pacienții internați la Spitalul de Urgență Craiova s-au plâns că au fost nevoiți să își cumpere singuri unele medicamente, situație recunoscută chiar și de conducerea unității medicale.
"Dacă ţii la viață mergi şi cumperi. Ce nu dă omul pentru viață. Când era soțul meu în spital am mai cumpărat", a transmis o bătrânică.