Antena 3 CNN Actualitate Locale Spitalul din România care interzice accesul rudelor pacienților: "Apropiații pot lua legătura cu persoanele dragi vorbind la telefon"

Spitalul din România care interzice accesul rudelor pacienților: "Apropiații pot lua legătura cu persoanele dragi vorbind la telefon"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 21:42 04 Ian 2023 Modificat la 21:43 04 Ian 2023
spital
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Dani Amariei

În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Sf. Parascheva" Iași sunt 98 de pacienți cu afecțiuni virale ale aparatului respirator dintre care 22 sunt copii.

Aproape o treime din pacienții adulți se află sub tratament și îngrijire pentru gripă.

"Începând cu data de 06.01.2023 se suspendă programul de vizită al aparținătorilor. Rudele, apropiații pot lua legătura cu persoanele dragi vorbind cu aceștia la telefonul personal iar pentru relații despre starea de sănătate a pacienților sunând la numărul de telefon al spitalului urmat de interiorul pavilionuluI unde aceștia au fost internați. 

Știm că atât pacienții cât și aparținătorii doresc să își vadă persoanele dragi însă am luat această decizie pentru a evita răspândirea afecțiunilor virale care au un grad mare de contagiozitate.

Această măsură temporară se aplică pe fondul de risc epidemiologic determinat de creșterea accelerată a numărului de cazuri cu infecții de căi respiratorii: gripă, virus respirator sincițial, Covid-19, cât și alte boli infectocontagioase”, a declarat medicul Florin Roșu, scrie bzi.ro.

Când ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă în România. Recomandările lui Alexandru Rafila pentru populaţie

În cazul în care se va confirma joi epidemia, după ce vor fi anunțate datele de către INSP, se vor lua măsuri legate de modul de funcționare a unităților medicale spitalicești.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le-a transmis pacienților să nu aglomereze unitățile de primiri urgențe în cazul în care au o formă medie sau ușoară de boală, ci să apeleze la medicul de familie.

"Mergem la spital doar dacă discutăm de o boală cu o simptomatologie accentuată. Pentru formele ușoare care sunt comune în marea majoritate a virozelor mergem la medicul de familie. După perioada de sărbători s-au întors, deci medicii de familie sunt în număr mare la lucru, încât să poată să răspundă solicitărilor pacienților de pe propriile liste. Cel mai important este un tratament simptomatic, atunci când este necesar și izolarea la domiciliu a celor care au infecție. Sigur că pacienții cu comorbidități și care au o simptomatologie accentuată – febră foarte mare, peste 39, tuse care nu cedează la medicația obișnuită – se pot prezenta fie la ambulatoriul de specialitate, fie la unitățile de primiri urgențe, dar recomandarea pentru cei cu forme ușoare, cel mult medii, este să apeleze la medicul de familie.

Prezentarea la UPU este indicată pacienților cu forme de boală care le afectează serios starea de sănătate. Noi am pus la dispoziție cel puțin pentru copii un ghid legat de cum trebuie să se orienteze părinții în funcție de simptomatologia copilului și unde trebuie să se adreseze încât așteptarea să fie cât mai scurtă și eficiența terapeutică să fie cât mai bună", a mai spus ministrul Sănătății.

×
x close