Antena 3 CNN Actualitate Locale „Specie rară și fascinantă de fluture”, descoperită în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina: „A dispărut din multe ţări”

„Specie rară și fascinantă de fluture”, descoperită în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina: „A dispărut din multe ţări”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 15:13 13 Aug 2024 Modificat la 15:13 13 Aug 2024
fluturele rosu de mlastina romania
Fluturele roșu de mlaștină, specie protejată, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Sursa foto: Facebook/ RNP Romsilva

Reprezentanții Romsilva au transmis marți că silvicultorii au descoperit, zilele trecute, „o specie rară și fascinantă de fluture”, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina din Hunedoara.

Este vorba de „Lycaena dispar”, cunoscut și sub numele de „fluturele roșu de mlaștină”, o specie de fluture protejată, cunoscută pentru aripile sale de un portocaliu vibrant și strălucitor, împodobite cu pete negre și margini albe.

”Acest fluture magnific își găsește habitatul ideal în zone umede și mlăștinoase, unde există o abundență de plante acvatice. Mai poate fi întâlnit în regiunea euro-siberiană sau în partea răsăriteană a Asiei. A dispărut din multe ţări europene, acolo unde mai există fiind o specie protejată, așa cum am mai spus.

Pentru Lycaena dispar, planta gazdă este măcrişul. Specia apare în habitatele naturale umede, în special în zone mlăștinoase, maluri de râuri și lacuri, dar şi în zone puternic antropizate în care măcrișul este prezent. Zboară din mai până în septembrie.

Prezența „Lycaena dispar” în Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina este un indicator al sănătății și biodiversității ecosistemului nostru. Această descoperire ne motivează să continuăm eforturile de conservare și protejare a habitatelor naturale, pentru a asigura un mediu propice pentru toate speciile de faună și floră”, precizează Romsilva într-o postare pe pagina de Facebook.

Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri. Parcul este situat în vestul țării, pe raza județului Hunedoara, în zona Munților Șureanu.

×
x close