Întregul plan pentru această afacere ilegală a fost pusă la punct de unul dintre medici care era şi expert al Casei Judeţene de Pensii Gorj. Într-o singură lună, în vara anului 2023, acesta ar fi luat mită de 75 de ori.
Medicul de la Casa de Pensii din Gorj a reușit să obțină, de-a lungul mai multor ani, nu mai puțin de 150.000 lei, pentru care nu a putut face dovada provenienței în fața procurorilor. De aceea, aceștia au dispus imediat blocarea conturilor, dar și un sechestru pe două apartamente deținute de doctor în Cluj și în București.
Astfel, omul este cercetat și pentru că încerca să ascundă sursa banilor ce îi deținea de la pacienți, iar prin intermediul familiei a cumpărat nu mai puțin de trei apartamente, pentru care a plătit aproape 300.000 euro.
Medicul se folosea de o infirmieră și de o asistentă medicală de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, care identifica inițial persoanele dispuse să ofere mită pentru a obține decizii de pensionare anticipată, bineînțeles ilegale. Astfel, asistenta primea de la medic chiar și 300 lei pentru fiecare persoană racolată în parte.
Și un medic oftalmolog este acuzat de numeroase infracțiuni de corupție săvârșite pe parcursul unui an de zile, pentru că a emis, în schimbul unor sume de bani, referate medicale false, pe baza cărora au fost eliberate certificate de handicap, decizii de pensionare sau chiar permise de conducere.
În tot acest dosar, au fost făcute percheziții în 12 localități din Târgu Jiu și într-o comună din județul Gorj.
Toți cei patru au fost reținuți pentru 24h și urmează în cursul zilei de astăzi să fie duși în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventiv.