Antena 3 CNN Actualitate Locale Soluție pentru facturi la încălzire mai mici | Un bărbat din Dâmbovița și-a construit singur un sistem inedit: "Primul panou solar cu aer"

Soluție pentru facturi la încălzire mai mici | Un bărbat din Dâmbovița și-a construit singur un sistem inedit: "Primul panou solar cu aer"

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 11:18 04 Apr 2023 Modificat la 11:18 04 Apr 2023
panou solar aer
Soluție pentru reducerea facturilor la încălzire: Un bărbat din Dâmbovița și-a construit singur un sistem inedit Sursa foto: Facebook/ Florian Ispas

Sistemul de încălzire cu aer funcționează ca panou solar, montat pe acoperiș, iar materialele, pentru un singur panou (dimensiunea 1.8x1.05m), l-au costat 2.500 de lei și funcționează optim când afară este soare.

"Există sisteme asemănătoare pe alte continente, în America și Asia, dar în Europa nu se produc încă, din câte m-am documentat. Panoul încălzește aerul din casă precum face aeroterma, doar că aeroterma încălzește pe bani grei", spune Florian, absolvent al Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universității Valahia Târgoviște.

Citește și: Soluţii practice pentru facturi la energie mai mici | Opreşte acest aparat când pleci de acasă sau dormi

Cum funcționează panoul care încălzește aerul din casă

Principiul de funcționare al acestui sistem este simplu. El funcționează doar cât timp este soare afară, dar poate suplini nevoia unei case nu doar pe timp de zi, ci și pe durata nopții.

Aerul este pompat în interior cu ajutorul unui ventilator comandat automat de un termostat, care măsoară temperatura la ieșirea din panou. Ventilatorul pornește când temperatura depășește un anumit prag și se oprește când scade sub un anumit prag.

"Vedem cu toții atunci când parcăm mașina la soare, mai ales dacă bordul și scaunele sunt negre cât de cald se face.

Acesta este principiul de funcționare dar deși este simplu, în practică se interpun totuși și niște obstacole tehnice care trebuie depășite, la realizarea unor astfel de panouri solare. Dar spre deosebire de panourile solare pentru apă caldă, acestea sunt mult mai simple, necesită accesorii mai simple, mai puține.

Apa îngheață și își mărește volumul deteriorând conductele, fierbe când nu o folosim și energia solară este din abundență (vara)", spune Florian, potrivit Adevarul.ro.

"Din calcule reiese un randament în jur de 75-77%"

"Am căutat pe internet și am văzut că există astfel de preocupări în întreaga lume, ce-i drept mai mult în țările nordice. În 2020 am construit primul panou solar cu aer cald, din lemn, cu tabla vopsită negru, cu vopsea ordinară, dar care a dat ceva rezultate, în toamna, iarna 2020-2021. Desigur am aflat și neajunsurile materialelor folosite, cum s-a degradat vopseaua, cum s-a degradat lemnul, și altele", a mai povestit bărbatul.

Eficiența lui pleacă de la captatorul solar care este o placă din aluminiu, acoperită pe o față cu un strat selectiv, adică o substanță care are proprietatea de a converti energia luminoasă a fotonilor în energie termică (căldură). 

"Din calcule reiese un randament în jur de 75-77%. Cum soarele nostru ne furnizează în jur de 1000W/mp în condiții de cer senin, aria panoului fiind de 1.8mp, rezultă că acest panou furnizează în jur de 1350-1400W", adaugă Florian.

"Dacă energia furnizată de panouri este comparabilă cu nevoia casei, atunci spunem că investiția merită. Din acest motiv eu recomand ca în primul rând să se investească în termoizolarea casei și apoi în panouri solare.

Pe de altă parte, energia solară este gratis dar nu este sigură. Nu ne putem baza pe ea. Când este, o folosim și economisim energia din sursa principală (gaz, electricitate, lemn), dar nu ne poate oferi independență nici măcar dacă o acumulăm.

Totul este probabil, nimic nu este cert. Deci, cât investim, atât obținem. La mine, acest panou solar în această perioadă funcționează 8 ore/zi", a precizat el.

×
x close