Comisarul-șef Gheorghe Goth, șeful Serviciului Poliției Rutiere Maramureș, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, în noaptea de luni spre marți.
Ofițerul se află acum în arestul Poliției, fiind cercetat pentru fapte asociate infracțiunilor de corupție și fals informatic. Totul după ce luni, 12 august, au fost 7 percheziții la sediul SPR Maramureș, la sediul SPR Satu Mare dar și la mai multe domicilii.
Potrivit surselor Antena 3 CNN, se pare că Gheorghe Goth este suspectat că ar fi intervenit pentru ca un cetățean să își redobândească permisul de conducere, după ce această i-ar fi fost suspendat pe o șosea din Maramureș.
Comunicatul DNA de marți, 13 august
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 650/VIII/3 din 12 august 2024 procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 august 2024, a suspectului GOTH GHEORGHE DUMITRU, comisar șef de poliție și împuternicit șef al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni) și fals intelectual.
Totodată, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de un suspect, persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în formă continuată.
În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În data de 11 mai 2024, suspectul Goth Gheorghe Dumitru, în calitatea menționată anterior, ar fi şters din aplicaţia informatică a poliției în care erau introduse menţiunile referitoare la sancţiunile aplicate titularilor permiselor de conducere, datele referitoare la suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 150 zile, pentru suspectul persoană fizică şi ar fi determinat pe un subordonat din cadrul aceluiași serviciu, să facă menţiuni în aceeaşi aplicaţie informatică din care să rezulte că dreptul de a conduce vehicule al suspectului respectiv era valabil, în ciuda faptului că, începând cu data de 26 aprilie 2024, dreptul de a conduce vehicule al acestuia era suspendat pe o durată de 150 zile în baza unei decizii a instanței.
În acest mod, s-ar fi anulat, practic, posibilitatea de constatare de către poliţiştii rutieri care l-ar fi verificat în trafic pe suspect, a faptului că acesta are suspendat dreptul de a conduce vehicule și implicit a faptului că a comis o infracţiune.
Totodată, din cercetările efectuate s-a constatat faptul că, în zilele de 28 mai 2024 şi 06 iunie 2024, suspectul persoană fizică ar fi condus pe drumurile publice autoturismul personal deşi avea dreptul de a conduce suspendat, pe o durată de 150 zile, începând cu data de 26 aprilie 2024.
La data de 20 aprilie 2024, suspectul Goth Gheorghe Dumitru ar fi dispus restituirea permisului de conducere către un conducător auto, în ciuda faptului că acesta, prin neacordarea priorităţii de trecere, ar fi comis un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat vătămarea corporală a unei persoane, iar obligația legală a suspectului Goth Gheorghe Dumitru ar fi fost să dispună suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule, pe o perioadă de 180 zile.
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.