Antena 3 CNN Actualitate Locale Câte blocuri au fost reabilitate în patru ani în sectorul lui Robert Negoiță

Câte blocuri au fost reabilitate în patru ani în sectorul lui Robert Negoiță

3 minute de citit Publicat la 15:25 08 Mar 2016 Modificat la 15:25 08 Mar 2016
1.jpg
30 de blocuri reabilitate. Cam așa arătau lucrurile în sectorul 3 din București, în urmă cu patru ani, pe vremea când la primărie se afla pedelistul Liviu Negoiță. Lucrurile arătau mai rău decât în sectorul 5. Cel al lui Marian Vanghelie.

După patru ani, cu alt primar, Robert Negoiță de la PSD, lucrurile arată altfel. Radical.  Sectorul 3 e lider în București, cu 400 de blocuri anvelopate și alte 260 finalizate în proporție de 90%. Pe listă, urmează alte 493 de blocuri, pentru care primăria urmează să depună dosarele de finanţare.

De la începutul mandatului, Robert Negoiţă a făcut o prioritate din reabilitarea blocurilor din sectorul 3, o problemă gravă cu care se confruntau locuitorii de aici. Blocurile construite înainte de 1990 au mari probleme atunci când vine vorba de eficienţă energetică. Căldura se pierde foarte uşor, fapt ce-i determină pe locatari să consume mai multă căldură, ceea ce înseamnă, automat, costuri mai mari. În acest sens, în ultimii ani, bucureştenii şi-au dorit reabilitarea imobilelor pentru a limita pierderile de căldură. Au apelat la administraţiile de care aparţin, iar dacă nu au găsit înţelegere, s-au apucat să-şi reabiliteze individual apartamentele. În campania electorală din 2012, principala promisiune a candidaţilor la funcţia de primar a fost reabilitarea termică. În vară, mandatele obţinute în 2012 se termină, iar promisiunile de atunci nu se regăsesc în realitatea de astăzi. Cu o singură excepţie notabilă: în sectorul 3, primarul Robert Negoiţă a reuşit să anvelopeze până acum nu mai puţin de 404 blocuri, în timp ce alte 261 sunt finalizate în proporţie de 90% şi urmează să fie recepţionate. Practic, în acest moment, în sectorul 3 sunt reabilitate peste 650 de blocuri.

Urmează aproape alte 500 de blocuri

Negoiţă nu are de gând să se oprească aici cu anvelopările. Scopul edilului sectorului 3 este reabilitarea în întregul sector, astfel încât toţi cetăţenii să beneficieze de avantaje. În acest sens, primarul Negoiţă a reuşit să atragă, până în acest moment, 85% din fondurile oferite de Uniunea Europeană pentru reabilitări pentru întreaga ţară. Pe lângă imobilele reabilitate sau cele în curs de finalizare, Primăria Sectorului 3 va depune dosare pentru reabilitarea termică, în acest an, pe fonduri europene pentru 493 de blocuri.

Cât a scăzut factura la căldură


Locatarii din blocurile reabilitate au simţit în iarna aceasta beneficiile. Astfel, aceştia au constatat cu surprindere că, faţă de anii trecuţi, factura la căldură a scăzut cu până la 40%: dacă înainte proprietarul unei garsoniere trebuia să scoată din buzunar în jur de 160 de lei, după reabilitarea termică, factura lunară medie a scăzut la aproximativ 100 de lei. Proprietarii apartamentelor de două camere, care plăteau în lunile de iarnă aproximativ 260 de lei, după reabilitare au plătit, în medie, doar 170 de lei. În cazul apartamentelor de trei camere, unde facturile medii pe timp de iarnă se ridicau la aproximativ 320 de lei, după finalizarea lucrărilor de anvelopare termică au scăzut la 220 de lei. De asemenea, proprietarii apartamentelor cu patru camere plătesc în prezent, în medie, 280 de lei în loc de 420 de lei înainte de reabilitare.

Topul reabilitărilor în intervalul 2012-2016

În sectorul 1, potrivit datelor disponibile la jumătatea anului trecut, primarul anvelopase aproximativ 300 de blocuri. În ultimul anunţ făcut de Primăria Sectorului 2, Neculai Onţanu susţinea că a încheiat reabilitarea a 362 de blocuri. Cele peste 650 de blocuri reabilitate situează sectorul 3 pe primul loc în clasamentul anvelopărilor. În sectorul 4, din 2012 şi până în prezent, au fost reabilitate doar 117 imobile. Totodată, spre sfârşitul anului trecut, primăria anunţa că doreşte să înceapă lucrările la alte 150 de blocuri. În sectorul 5, situaţia anvelopării blocurilor rămâne un adevărat mister. În sectorul condus de liberalul Rareş Mănescu, până la jumătatea anului trecut au fost anvelopate un număr de 224 de imobile. Astfel, comparând numărul blocurilor reabilitate din 2012 şi până în prezent, sectorul 3 conduce detaşat, cu peste 650 de blocuri, fiind urmat la mare distanţă de sectorul 2, cu peste 360 de imobile. Urmează sectorul 1, cu circa 300 de blocuri, şi sectorul 6 cu 224. Sectorul 4 se situează abia pe locul 5, cu doar 117 imobile anvelopate. Sectorul 5 ocupă ultimul loc. Deşi nu există o statistică oferită de primărie, numărul blocurilor reabilitate începând cu 2012 este nesemnificativ.






×
x close