Zece şcoli s-au închis în ultimii doi ani, iar în altele mai sunt doar câteva învăţătoare care adună cu greu în bănci copii de vârste diferite.
În şcoala din satul Horodiştea, două învăţătoare şi o educatoare se ocupă de educaţia copiilor. Îi adună pe toţi în trei săli de clasă şi le predau.
"Sunt ani buni de când populaţia şcolară este în scădere, în ultimul timp parcă mai mult decât altă dată. Familiile au unu-doi, sunt foarte rare familiile care au trei copii", spune Maria Tomacu, educatoare.
Şapte săli de clasă au lacătul pe uşă. Şcoala din Horodiştea, reabilitată cu fonduri guvernamentale, este acum o clădire inutilă. Încă de anul trecut, localnicii comunei numărau casele goale, lăsate în urmă de familiile tinere care muncesc în străinătate.
La fel este şi în Păltiniş, satul din comuna cu acelaşi nume. Şcoala numără de la un an la altul tot mai puţini elevi.
"În 2010, aveam 370 de copii, acum cinci ani aveam 260 şi în prezent, aşa cum am spus, sunt 190 de copii", spune Vica Pietrosu, directoarea unei şcoli din comuna Păltiniş.
La fiecare patru ani, judeţul Botoşani pierde 1.500 de elevi. Cea mai mare problemă e la sate, unde, ca să înveţe carte, copiii sunt obligaţi să facă naveta spre centrul comunei.
Liderii sindicali se aşteaptă şi la reducerea posturilor pentru profesori. Anul viitor, alte şase şcoli şi grădiniţe din judeţ îşi vor închide porţile.
Şcolile de la sate rămân fără copii