Antena 3 CNN Actualitate Locale Sărbătoare naţională la Ţebea: Mii de români îl comemorează pe Avram Iancu. Mesajul transmis de Klaus Iohannis

Sărbătoare naţională la Ţebea: Mii de români îl comemorează pe Avram Iancu. Mesajul transmis de Klaus Iohannis

avram iancu tebea antena 3 cnn
Sărbătoare naţională la Ţebea, unde mii de români îl comemorează pe Avram Iancu. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laura Oană    |    08 Sep 2024   •   10:47

La Țebea, în județul Hunedoara, vor avea loc Serbările Naționale dedicate comemorării marelui erou al neamului românesc, Avram Iancu, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani. 

Evenimentul reprezintă un omagiu adus liderului revoluționar al moților, supranumit „Crăișorul Munților”, personalitate emblematică a Revoluției de la 1848 din Transilvania.

Festivităţile încep în Panteonul Moților cu o ceremonie religioasă, depuneri de coroane, o prezentare istorică despre Avram Iancu, discursuri oficiale și parada Gărzii de Onoare. 

La eveniment au venit circa 3.000 de oameni, dar participă şi George Simion și Diana Șoșoacă.

După ora 14:30, va începe și un spectacol folcloric cu interpreți renumiți din vestul țării.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, cu prilejul Serbărilor Naționale Țebea 2024

„Îl omagiem astăzi, cu emoție, pe Avram Iancu, una dintre cele mai proeminente figuri ale spiritului revoluționar pașoptist și un simbol al luptei pentru emanciparea națională și socială.

Alături de celelalte figuri importante ale pașoptismului, precum Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu sau George Barițiu, Avram Iancu a promovat valorile și idealurile europene, care au stat la baza României moderne de astăzi, stat membru important al Uniunii Europene și al NATO.

Spiritul „Crăișorului Munților” a dăinuit peste timp și continuă să inspire prin forța, tenacitatea și noblețea idealurilor care au făcut din Avram Iancu cel mai mare erou național al românilor din Transilvania.

Doamnelor și domnilor,

Încărcătura simbolică a sărbătorii de astăzi de la Țebea este una specială în acest an proclamat „Anul Avram Iancu”, la două secole de la nașterea sa.

Demn de statura istorică a înaintașului său Horea, Avram Iancu a fost un lider desăvârșit, care a inspirat și a motivat mii de oameni prin devotamentul său pentru o cauză dreaptă, prin perseverența și prin puterea sa de sacrificiu.

Avram Iancu a militat întotdeauna pentru solidaritate, dialog și înțelegere reciprocă, văzute nu doar ca mijloace de dobândire a libertății, ci și ca resorturi menite să contribuie la promovarea conștiinței naționale și la dezvoltarea statului român.

Românii sunt urmașii și beneficiarii sacrificiului și ai eforturilor neîncetate ale lui Avram Iancu și ale camarazilor săi pentru marile idealuri ale vremii - dreptate socială, egalitate în drepturi, libertate și independență economică.

Este îmbucurătoare și emoționantă prezența numeroasă a celor care v-ați reunit aici, la Gorunul lui Horea, pentru a-l cinsti și a vă arăta recunoștința față de „Crăișorul Munților”.

De asemenea, doresc să îi felicit pe organizatorii acestui eveniment, precum și pe toți cei care au organizat în acest an numeroasele activități culturale, artistice și educaționale în memoria lui Avram Iancu.

Sunt încrezător că, atât timp cât ne cinstim eroii și continuăm să ducem mai departe moștenirea lor, avem un viitor prosper în față, într-o Românie puternică, modernă și democratică, parte a marii familii europene!

Glorie eternă lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române!

Glorie eternă eroilor noștri!”, este mesajul transmis, duminică, de preşedintele Klaus Iohannis, informează Administraţia Prezidenţială.

Programul de la Sărbătorile Naționale de la Țebea. Avram Iancu, omagiat duminică

Ora 10:30: Panteonul Moților de la Țebea

Oficierea serviciului religios

Evocarea istorică a evenimentului

Alocuțiuni

Ceremonialul depunerii de coroane

Defilarea Gărzii de Onoare

Ora 14:30: Spectacol Folcloric

Interpreți: Nicolae și Tudor Furdui Iancu, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Constantin Enceanu, Elena Merișoreanu, Robert Târnăveanu, Gabriela Tuță, Cornel Borza, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și Ovidiu Homorodean.

×
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close