Antena 3 CNN Actualitate Locale Oamenii din Roşia Montană se pot întoarce acasă. Lacul Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri

Oamenii din Roşia Montană se pot întoarce acasă. Lacul Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri

Populaţia din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire apărută în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă, a anunţat prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu.

baraj fisurat taul mare alba
Oamenii din Roşia Montană se pot întoarce acasă. Lacul Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri Sursa foto: Antena 3 CNN
de Silvia Preda    |    07 Oct 2022   •   18:27

Comisia tehnică întrunită vineri pentru analiza situaţiei de la faţa locului a constatat că apa din lacul de acumulare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul măsurat duminică, 1 octombrie, şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie al apei în lac. 

Sunt efectuate controale de urgenţă la mai multe baraje din ţară, după ce s-a descoperit o fisură în barajul lacului de acumulare Tăul Mare.

Ministrul Mediului a anunţat că vor urma verificări la toate barajele de capacitate mică din ţară după incidentul de la Roşia Montană.

CNSU, anunţ privind calitatea construcției și siguranței exploatării barajelor din România

"În contextul incidentului petrecut în data de 01.10.2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din județul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acțiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roșia Montană, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în format hibrid Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în vederea adoptării unor măsuri imediate în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare.

Prin Hotărârea nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU sunt dispuse măsuri necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României", anunță Executivul.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana Tăul mare Alba
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close