Antena 3 CNN Actualitate Locale Rezervația de bujori de la Zau de Câmpie va fi supravegheată video: Oamenii distrug și fură florile

Rezervația de bujori de la Zau de Câmpie va fi supravegheată video: Oamenii distrug și fură florile

I.C.
2 minute de citit Publicat la 16:28 08 Ian 2025 Modificat la 16:52 08 Ian 2025
GettyImages-1397953445
Rezervația Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care cresc bujorii de stepă va fi supravegheată video. Foto: Getty Images

Rezervația Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care cresc bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) va fi supravegheată, începând din acest an, printr-un sistem video performant, achiziționat în urma donațiilor făcute de turiști. A fost nevoie de această măsură din cauza persoanelor care au distrus sau au furat plantele.

'Am reușit să achiziționăm primul sistem de monitorizare video a Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, grație donațiilor făcute de participanții la prima ediție a Festivalului Bujorului la Castel de anul trecut. Oamenii au făcut donații, iar noi am reușit să achiziționăm echipamentul care urmează să fie montat cu ajutorul administrației publice locale. Este unul dintre cele mai scumpe sisteme, întrucât în zonă nu există alimentare cu energie electrică, așa că a fost necesar să achiziționăm echipamente cu alimentare prin panouri fotovoltaice. În prima fază vom monitoriza rezervația de jos, urmând ca pe parcurs să extindem supravegherea și la rezervația de sus. Supravegherea video este necesară întrucât dorim să protejăm acest loc unic în Europa, fiindcă există persoane care au produs daune, unii ciobani au intrat cu oile, alții au sustras capsule cu semințe', a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, custodele rezervației, Ciprian Cenan.

Rezervația de bujori de stepă de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, lotul de jos, iar diferența de nivel până la lotul de sus este de circa 25-30 de metri. În Rezervația de la Zau de Câmpie sunt două loturi, rezervația de sus, de 2,5 hectare, unde la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare, și rezervația de jos, care are un hectar, unde se află peste 30.000 de exemplare.

Bujorii de stepă înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, și rămân înfloriți doar șapte zile, au o înălțime între 10 până la 30 de centimetri și flori de culoarea roșu aprins.

Rezervația este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie, într-un loc izolat, și a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică, suprafața inițială a fost de 2,5 hectare, iar primul custode, Marcu Sâncrăianu, a extins-o la 3,5 hectare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceasta a fost dezvoltată datorită efortului de peste 60 de ani depus de Marcu Sâncrăianu, care i-a îngrijit până la vârsta de 91 de ani, continuat de ucenicul acestuia, Octavian Călugăr, din 2008 până în luna septembrie 2017, când a fost răpus de o boală de inimă, iar din 2017, custode onorific a devenit Ciprian Cenan.

Primele referiri privind Bujorul de Stepă de la Zau de Câmpie au fost făcute în anul 1846, când floarea a fost expusă la Viena, într-un ierbar, cu ocazia prezentării florei Transilvaniei. 

×
x close