Antena 3 CNN Actualitate Locale „Producția de lapte a scăzut cu 30-40%”: Ce măsuri speciale anticaniculă iau crescătorii de capre din România: „Pot face și infarct”

„Producția de lapte a scăzut cu 30-40%”: Ce măsuri speciale anticaniculă iau crescătorii de capre din România: „Pot face și infarct”

ovidiu korpani fermier crescator capre parhida bihor
Ovidiu Korpani, proprietar al unei ferme cu 500 de capre din Parhida, Bihor. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    10 Aug 2024   •   15:01

Caniculă a înjumătățit producția de lapte a caprelor. La temperaturi ridicate, animalele mănâncă mai puțin și atunci și producția scade. Fermierii investesc în sisteme de răcire, pentru a preveni rata de mortalitate din cauza căldurii. Antena 3 CNN a arătat ce se întâmplă în fermă cu peste 500 de capre din Parhida, a lui Ovidiu Korpani.

„Când afară sunt 40-41 de grade, în adăpost sunt undeva la 25-26 de grade. Depinde cum ținem ușile deschise. Am pus mai multe starturi sub acoperiș că să nu aibă razele soarelui așa putere ca să transmită temperatura caldă”, spune fermierul din Bihor, Ovidiu Korpani.

Temperatura din țarc și umbra fac diferența între viață și moarte în cazul caprelor. La temperaturi de peste 29 de grade apare stresul termic, iar animalele refuză să mănânce. 

„Sunt repercursiuni foarte mari. Este, pe moment, scăderea laptelui, scăderea sporului în carne și se amână motarea lor. Depășind 29 de grade, ele nu se mai montează din cauza căldurii și atunci se face un decalaj la fătări și pe anul urmat fătările sunt foarte întârziate. Afectează Paștele și mulsul, că nu se mulg toate animalele în același timp.”, explică fermierul.

Caprele sunt printre animalele cele mai afectate de căldura toridă. Pentru că producția de lapte s-a înjumătățit, abia face față contractului cu o firma colectoare. Iar de telemea, caș sau alte brânzeturi din lapte de capră nici nu mai poate fi vorba. 

„Au fost peste 29 de grade...Producția de lapte a scăzut cam 30-40 % la capre. Care a avut 2 litri, a dat 1,3 l. Chiar și la un litru pot scădea unele.

Dacă stau în soare, neprotejate de umbră, neavând apă și sare la dispoziție pot duce chiar până la deces. Din cauza căldurii chiar și un infarct pot face.”, a mai spus Ovidiu Korpani.

Clienții obișnuiți cu produsele din lapte de capră sunt amânați până când vremea se mai răcorește. 

×
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close