Curtea de Apel Craiova a dispus, miercuri, condamnarea unei femei judecate pentru propagandă teroristă la 4 ani și 11 luni în regim de detenție.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a transmis că miercuri Curtea de Apel Craiova a dispus condamnarea unei femei la o pedeapsă de 4 ani şi 11 luni închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracțiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susține sau nu în mod direct terorismul, ori dacă au fost săvârșite sau nu respectivele infracțiuni.
De asemenea, a fost condamnată și pentru accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.
„Facem precizarea că inculpata a săvârșit infracțiunile menționate în stare de recidivă constând în aceea că anterior prin sentinţa penală din data de 23.03.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și rămasă definitivă prin decizia penală din data de 20 iunie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie de Justiţie a fost condamnată pentru infracțiuni de aceeași natură la o pedeapsă de 2 ani și 2 luni închisoare, cu privire la care instanța a dispus suspendarea sub supraveghere”, transmite DIICOT.
În această cauză, alături de pedeapsa închisorii i-au fost interzise inculpatei dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme şi dreptul de părăsi teritoriul României pe o durată de 3 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii sau după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
De asemenea, instanța a dispus menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatei și confiscarea bunurilor cu privire la care procurorii DIICOT - Structura Centrală au luat măsuri asigurătorii în cursul urmăririi penale.
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Surse din anchetă arată că este vorba despre Florentina Gîdea, membră a organizației teroriste Daesh.
Procurorii DIICOT spun că femeia era într-o fază avansată a procesului de (auto)radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpată, erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste.
De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, femeia a promovat însemnele și activitățile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum și ideologia acesteia.
Ea a editat materialele de propagandă teroristă, inclusiv prin adăugarea semnelor distinctive, asumându-și reluarea/continuarea activităților infracţionale la doar 6 zile după condamnarea cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea aceluiași gen de infracțiuni.