Antena 3 CNN Actualitate Locale Plajele nu vor fi pregătite pentru 1 Mai. Operatorii de pe litoral dau vina pe ministerul Mediului

Plajele nu vor fi pregătite pentru 1 Mai. Operatorii de pe litoral dau vina pe ministerul Mediului

Alexandra Cojoianu
2 minute de citit Publicat la 10:14 15 Feb 2023 Modificat la 10:14 15 Feb 2023
plaje 1 mai
Plajele nu vor fi pregatite pentru 1 Mai. Ministerul Mediului este hotărât să facă licitaţii Sursa foto: Antena 3 CNN

Operatorii de la malul mării cer prelungirea contractelor de închiriere, după ce au realizat că acestea nu vor fi gata pentru 1 Mai. Cei de la Ministerul Mediului sunt însă hotărâţi să facă licitaţii.

Situația administrării plajelor de pe litoralul românesc rămâne incertă și în sezonul estival 2023.

Documentația nu a fost încă finalizată în cazul plajelor largite iar acest proces va mai dura cel puțin doi ani. Timp în care nu se poate construi nimic.

Operatorul de plajă Constantin Cârlan a oferit mai multe soluţii pentru rezolvarea crizei de pe litoral.

Citeşte şi: Cea mai frumoasă plajă de pe litoral a fost înghițită de valuri peste noapte

“Ăştia doi ani, să fie prelungite contractele vechilor operatori, iar din 2026 sau când e terminat PUZ-ul atunci să se scoată, să se poată lotiza tot Litoralul Marii Negre, să se facă o licitație transparentă", a susţinut Constantin Cârlan, operator de plajă.

Afaceriştii de pe Litoral cer prelungirea contractele care au expirat anul trecut, acolo unde sunt plaje amenajate, cu construcţii pentru răcoritoare, agreement și sporturi nautice.

Corina Martin, preşedintele patronatului RESTO, a transmis că "temerea cea mai mare este ca toate aceste investiții ar putea fi irosite".

"Temerea cea mai mare este ca toate aceste investiții ar putea fi irosite, sectoare de plajă ar putea ajunge pentru numai doi ani către operatori de plaja care puncteaza mai mult poate la licitație, ignorând investițiile făcute până acum", a spus Corina Martin.

Este o lupta surdă între Ministerul Mediului și patronatele din stațiuni. Apele Române nu mișca un deget și nu ajuta în vreun fel, iar Ministerul intenționează să scoată o Ordonanță de Urgență și să închirizeze cât mai repede, nisipul de la mare, chiar și-n regim provizoriu.

Mulţi operatori de plajă se gândesc ca să renunţe la afacere, astfel încât este posibil ca multe suprafeţe nou inisipate să nu fie atribute nimănui.

"Vor să facă niște parcele de plaja de ordinul hectarelor, plaje cat mai mari. Pentru unele firme care vor veni, vor licita, iar noi care suntem cu activele efectiv pe plaje, vom fi nevoiți să subînchiriem de la aceste firme masive", a declarat Nicolae Bucovala, patronatul Mamaia.

"Dacă, cum am mai avut câteva cazuri de-astea izolate, de sectoare de plaja fara contract, ne-am ocupat noi sa le-ntreținem", a susţinut şi Hristu Uzun, reprezentant Apele Romane Dobrogea Litoral.Pe litoral sunt în jur de 420 de operatori de plajă iar în acest moment mai bine de jumatate au contractele expirate. Dacă Guvernul nu va ține cont de doleanțele acestora, oamenii spun ca plajele nu vor fi gata la 1 mai sa își primească turisștii în condiții decente, așa cum s-a mai întamplat și în alți ani.

×
x close