Antena 3 CNN Actualitate Locale Pictură murală care purifică aerul inaugurată în premieră pe o plajă din Constanţa. Autorii vor să o înscrie în Cartea Recordurilor

Pictură murală care purifică aerul inaugurată în premieră pe o plajă din Constanţa. Autorii vor să o înscrie în Cartea Recordurilor

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:25 04 Sep 2021 Modificat la 19:25 04 Sep 2021
Pictură murală care purifică aerul inaugurată în premieră pe o plajă din Constanţa. Autorii vor să o înscrie în Cartea Recordurilor
Sursa foto: Facebook Act for tomorrow

Lucrarea a fost făcută cu o vopsea eco friendly și creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe.

„Inaugurăm o pictură murală pe 2.000 de metri pătrați. Precedenta cea mai mare din lume a fost de 1.200 m pătrați. Este, de fapt, și un mesaj către planetă, acel mesaj prin care avem nevoie să fim din ce în ce mai responsabili cu natura", a spus organizatorii proiectului.

Realizată de artistul constănțean Alex Baciu în cadrul programului "Acționăm pentru ape" pictura are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de 80 de copaci maturi.

„A fost o experiență unică din punct de vedere mai ales al acestei vopsele care are această proprietate de purificare a aerului plus timpul în care noi ne-am organizat să facem acest perete, aproape o lună", spune artistul.

Turiștii ajungi pe plaja Reyna din Constanța sunt impresionați de frumusețea peretelui.

„Excelent tot evenimentul, motivația, mesajul", spune cineva.

„Foarte frumos. Am fost și anul trecut și peretele era gol. Este foarte frumos, culorile sunt fain alese", spune un turist.

Pictura a transformat zidul gri care înconjura plaja într-o operă de artă unică la nivel mondial și pentru că este cea mai mare de acest fel, autorii vor să o înscrie în Cartea Recordurilor.

O pictură murală de 100 de metri se află şi în Timişoara 

Potrivit inițiatorilor, desenul realizat de artistul Alex Baciu, are o suprafaţă de 100 de metri şi este o interpretare a simbolului universal al reciclării – Banda lui Moebius pentru campania de responsabilitate socială „Natura unui MULȚUMESC!”, inițiată de un centru comercial din Timișoara cu ajutorul ZIDART – Street Art Festival. 

Proiectul lansează un îndemn de reconectare a omului modern la natură și de adaptare și modelare a societății după principiile acesteia pentru binele comun.

Pictura contribuie la îmbunătățirea calității aerului, fiind la fel de eficientă ca „o pădure de 100 mp”

„Peretele devine un purificator natural, reducând nivelul de poluare al aerului la fel de eficient ca o pădure de 100 mp.

Vopseaua specială transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer",  transmit inițiatorii proiectului citați de presa locală.

Campania „Natura unui MULȚUMESC” a fost implementată din noiembrie 2020. Inițiativa are drept scop crearea infrastructurii pentru colectarea selectivă pe spațiile comune și educarea publicului pentru colectarea selectivă a deșeurilor și reducerea plasticului și a risipei alimentare prin transformarea deșeurilor organice din food court în compost.

×
x close