Au început ceremoniile de la Mănăstirea Nicula, dedicate Adormirii Maicii Domnului.
Sute de pelerini au ajuns deja la locurile de închinare.
Pe 15 august, în ziua Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj îşi serbează hramul.
În ajun, este organizat tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal” unde se strâng mii de credincioşi din întreaga ţară.
Icoana în jurul căreia s-a dezvoltat pelerinajul, a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii. Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.
În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.
"Pictată în 1681, de-a lungul timpului, icoana a atras în acest loc sfânt foarte mulţi oameni. Sunt pelerini care au venit de două-trei zile şi aşteaptă marea sărbătoare de duminică.
Oamenii vin aici cu inima deschisă. Am stat de vorbă cu aceştia şi spun că vin să se roage pentru sănătate, pace, linişte, dar spun că se roagă şi pentru încetarea războiului. Oamenii vin şi îngenunchează, sărută icoana Maicii Domnului din capela cea mică din bisericuţa de lemn şi aşteaptă ziua de mâine, care va fi o zi foarte importantă, atunci când preoţii vor săvârşi cea mai importantă slujbă din ziua de duminică", a transmis Ovidiu Stan, corespondent Antena 3.