Antena 3 CNN Actualitate Locale Oraşul din România unde s-au instalat containere anti-urs, unice la noi în ţară. Cum se folosesc aparatele

Oraşul din România unde s-au instalat containere anti-urs, unice la noi în ţară. Cum se folosesc aparatele

Mai multe containere anti-urs, unice în România, au fost date în folosinţă, acestea fiind achiziţionate în cadrul unui proiect pilot ce vizează convieţuirea dintre om şi urs.

Oraşul din România unde s-au instalat containere anti-urs, unice la noi în ţară. Cum se folosesc aparatele
Oraşul din România unde s-au instalat containere anti-urs, unice la noi în ţară. Cum se folosesc aparatele
de Georgiana Adam    |    19 Mai 2024   •   08:49

Cele cinci tipuri de containere instalate de vineri vor fi testate mai multe luni, inclusiv în perioada sezonului estival, urmând să se decidă, apoi, care dintre ele vor fi folosite.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, a declarat că achiziţionarea acestor containere, în premieră în România, este un pas uriaş pentru comunitate, care va duce la creşterea siguranţei în oraş şi şi-a exprimat speranţa că şi alte localităţi vor învăţa din experienţa obţinută în cadrul proiectului.

În anul 2021, numărul pagubelor provocate de urşi era foarte mare în Băile Tuşnad, localnicii organizând chiar şi un marş prin care au dorit să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care se aflau, în contextul în care urşii erau prezenţi în staţiune în fiecare zi, intrau în case, în pensiuni sau mergeau fără frică pe străzile din oraş.

Drept urmare, primarul localităţii a creat un grup de lucru, din care fac parte toţi factorii implicaţi, şi s-au luat primele măsuri pentru a ţine animalele la distanţă.

Autorităţile au curăţat oraşul de tufişuri sau buruieni, unde urşii ar fi putut sta ascunşi, au tăiat pomii fructiferi de pe domeniul public şi împreună cu organizaţii neguvernamentale au derulat proiecte care au pus accent pe conştientizarea importanţei convieţuirii dintre om şi urs.

De asemenea, au avut loc relocări şi chiar împuşcarea unora dintre urşi, iar în prezent exemplarele care se apropie de oraş sunt monitorizate permanent.

Cum se folosesc containerele anti-urs

Achiziţionarea celor 16 containere de deşeuri anti-urs s-a făcut cu finanţarea oferită de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în cadrul proiectului pilot "Siguranţă pentru oameni - protecţie pentru urşi".

"Acestea au fost testate pe urşi în Slovacia, deci nu mai avem îndoieli că ursul nu poate să ajungă la deşeuri. Însă, trebuie să testăm în oraş să vedem comunitatea şi turiştii cum le folosesc, care sunt cele mai adecvate, unde sunt zonele unde avem nevoie de astfel de recipiente", a spus biologul Imecs Istvan, coordonatorul echipei de lucru în cadrul acestui proiect.

Acesta a spus că e foarte important ca localnicii şi turiştii să le folosească în mod corespunzător, să închidă uşile şi să nu lase deşeurile afară.

"Peste tot în Europa şi în lume, prezenţa carnivorelor mari în zona oamenilor este în creştere. Din varii motive, inclusiv schimbările climatice forţează aceste animale să se apropie de oameni. 
La Tuşnad, însă, această expunere nu este datorită schimbărilor climatice, nu este una recentă, este una istorică. 

Este coridor ecologic aici, aşa cum dumneavoastră aveţi rutele dumneavoastră, pe care le frecventaţi zilnic: la locul de muncă, înapoi acasă şi se poate prezice asta, aşa şi urşii au această rută, care nu s-a format ieri. 

Şi ce este foarte important şi interesant: comunitatea locală de aici cunoaşte acest lucru şi avem un fond, un capital important, o toleranţă extraordinară, pentru că prezenţa ursului s-a impregnat în cultura umană şi atunci, de aceea, Băile Tuşnad este o localitate model, pentru că aici oamenii coexistă cu urşii, urşii noi mai vizitează zona asta în permanenţă şi crearea unui succes, unei poveşti de succes, de coexistenţă este extrem de relevantă pentru toate oraşele care sunt expuse sau vor fi expuse", a declarat Tibor Hartel, ecolog la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, potrivit agerpres.ro.

×
Subiecte în articol: containere anti-urs Băile Tușnad ursi
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Dezbaterea prezidențială CNN Biden vs. Trump, transmisă live de Antena 3 CNN
x close