Antena 3 CNN Actualitate Locale Un oraș din România a luat o decizie importantă pentru fluidizarea traficului. Instructorii auto și elevii acestora sunt afectați de măsură

Un oraș din România a luat o decizie importantă pentru fluidizarea traficului. Instructorii auto și elevii acestora sunt afectați de măsură

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:08 17 Mai 2022 Modificat la 19:08 17 Mai 2022
decizie-radicala-fluidizare-trafic-oras-romania
Un oraș din România a luat o decizie importantă pentru fluidizarea traficului Sursa foto: Hepta

Din data de 6 mai, maşinile şcolilor de şoferi din Oradea nu vor mai putea circula în orele de vârf pe 33 de străzi din oraş.

Interdicția se aplică până la sfârşitul anului, cu excepţia lunilor iulie şi august. Mai mult, începând cu luna iulie, examenele se vor susţine şi sâmbătă.

Ghene inteligente, saci cu cipuri şi camere de inteligenţă artificială, la Oradea

Oradea începe digitalizarea sistemului de salubritate. Peste 900 de locatari dintr-un cartier au primit primii saci colorați, cu un cip unic, cu ajutorul cărora vor deschide ușile de la țarcurile metalice.

Camerele video montate la ghene funcționează cu inteligență artificială și bază de date privind volumul de gunoi, astfel că oamenii urmează să plătească în funcţie de cantitatea de gunoi aruncată.

Timp de trei luni, locatarii vor experimenta plata în funcţie de volum, cu ajutorul sacilor de gunoi cu cip, care furnizează informații precum numele locatarului, apartamentul, categoria de deșeu și volumul.

„Scopul principal al proiectului a fost şi este reducerea cantității de deşeuri generate, cât şi creşterea colectării. Ne-am inspirat de la alte ţări mai dezvoltate decât noi şi noi sperăm că am aplicat-o cu succes aici la noi", a spus Roxana Gavriluţ, manager de proiect.

Sistemul inteligent va putea depista un sac de gunoi aruncat lângă ţarc, dacă un orădean a intrat în ţarc cu saci de gunoi fără cip sau dacă uşa a rămas deschisă mai mult de 5 minute.

„Sistemul are în componenţă un cititor, care identifică sacii prin radiofrecvenţă şi oferă acces în incinta ţarcului doar persoanelor autorizate.

Ţarcul este securizat printr-o închidere electromagnetică, completat de nişte senzori de  deschidere a uşilor, care ne prezintă momentul în care uşile sunt deschise şi atunci când uşile sunt deschise pot fi închise de la distanţă", explică Călin Lucaciu, director tehnic.

Printr-o aplicaţie specială, folosită de asociaţia de proprietari şi de poliția locală, vor putea fi semnalate aşa-numitele incidente, adică situaţii în care regulile sunt încălcate.

 

×
x close