Antena 3 CNN Actualitate Locale Obiceiul de Paște unic în România

Obiceiul de Paște unic în România

o_1cakd409q1d5n1lar13sbf1mc3e8.jpg
09 Apr 2018   •   08:12

Mai multe cupluri, care s-au căsătorit în perioada de la Paştele precedent până la începutul Postului Mare, participă în acest an la un străvechi obicei, unic în ţară, ce are loc în a doua zi de Paşte, în Şugag, o comună din Munţii Sebeşului. 

"Statu la vase în Lunea Paştelui", obicei vechi de secole, întrerupt după 1989 şi reluat în 2008, are loc în curtea bisericii ortodoxe din Şugag, unde în acest an, în a doua zi de Paşte, se vor aduna cele 12 cupluri care s-au căsătorit în decursul ultimului an, ele urmând să primească, potrivit tradiţiei, lucruri şi vase necesare pentru întemeierea noii gospodării. Anul trecut a fost cel mai mare număr de participanţi de la reluarea tradiţiei în urmă cu un deceniu, respectiv 18 perechi. 

Sărbătoarea include şi un spectacol folcloric susţinut de Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Plută, Ionela Sterp şi Doinel Hândorean. În program este inclus şi un moment al Ansamblului de dansuri al Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba. Conducerea muzicală a întregului eveniment va fi asigurată de către Alexandru Pal. 

Îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei, cei 24 de tineri vor avea la brâu o panglică albastră, simbol al infinitului şi trăiniciei cuplului. Fiecare familie va avea în faţa sa o masă acoperită de un "lepedeu" (covor - n.r.) şi feţe de masă, parte din zestrea fetei. Potrivit obiceiului, în cele patru colţuri ale mesei este pus câte un cozonac rotund sau câte un colac, iar în mijloc un cozonac mai mare, împletit, pe care mirii îl oferă ulterior naşului. Tot potrivit tradiţiei, de pe masă nu trebuie să lipsească o vază cu flori, motivul florii simbolizând trecerea prin cele mai importante momente ale ciclului vieţii. 

Noile cupluri vor fi binecuvântate de către preoţii din comună, moment după care apropiaţii vor dărui diverse cadouri, întotdeauna în număr de două, în general vase. La rândul lor, tinerii oferă ouă roşii, cozonac, vin sau rachiu dulce. 

Localitatea Şugag, înfiinţată de păstorii mărgineni, este atestată documentar în 1575. Comuna Şugag are şapte sate, întinse pe o suprafaţă de 240 de kilometri pătraţi şi în jur de 3.000 de locuitori. 

×
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close