Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a inaugurat cea mai valoroasă expoziție a sa, "Războinici uitați și podoabe eterne". Evenimentul aduce în Cluj-Napoca bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, unice, împrumutate de la peste zece muzee din tara si din străinătate.
Vizitatorii pot admira diverse artefacte istorice, cu o vechime de pana la 1600 de ani. Printre cele mai valoroase exponate ale Muzeului se regăsește o fibulă, unică în lume, din aur masiv.
Muzeograf: "Cea mai importantă piesă din toată expoziția este această fibulă imperială care a fost descoperită în cazul celui de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei. Are forma unei lămpi romane și este fabricat integral din aur decorat cu pietre prețioase și mai ales trebuie scos în evidența acea piatră mare de onix perfect fațetată."
Județul Cluj este foarte bogat in artefacte istorice, iar tot mai multe obiecte antice sunt descoperite pe zi ce trece.
Muzeograf: "Odată cu pătrunderea gepizilor în Transilvania s-a dezvoltat un centru de putere în aria Someșului Mic, în zona orașului actual Cluj. În ultima vreme, cu investiții care au avut loc în zona orașului Cluj, am avut mai multe săpături, adică nu numai muzeul nostru, ci în general, care au adus la suprafață mai multe descoperiri fascinante."
“Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre cele mai mari pietre de onix fațetate, care impresionează prin dimensiune și execuția excepțională. Obiectul este unic în lume și ilustrează bogăția remarcabilă a elitelor din sec. V.
Aceste fibule mari din aur făceau parte din însemnele imperiale și erau accesorii importante ale veșmântului de paradă al împăratului roman. Ele serveau la prinderea mantiei pe umăr, așa cum este reprezentată în mozaicul din biserica Sant’Apollinare Nuovo din Ravenna pe veșmântul împăratului bizantin Iustinian I sau al regelui ostrogot Theoderic cel Mare.
Fibula cu onix din tezaurul de la Șimleu este cea mai impozantă piesă din categoria fibulelor imperiale care s-a păstrat până în zilele noastre”, a menționat Alpar Dobos, muzeograf în cadrul MNIT, citat de Transilvania Business.
Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00, iar biletele pot fi cumpărate online.