Orădenii au fost uimiți să afle motivul pentru care zeci de copaci de pe malul Crișului Repede au dispărut sau au fost deteriorați. Este vorba despre o familie de castori, animale care nu au mai fost văzute în oraș de peste 200 de ani. Au ros pe timpul iernii trunchiurile copacilor care au ajuns în albia râului, dând acum bătăi de cap autorităţilor.
Orădenii care au ieșit la plimbare pe malurile Crișului Repede în primele zile ale noului an a observat că vegetația s-a schimbat. Mai mulți arbori de pe maluri, în special sălcii care au scoarța moale, au fost roși până aproape la prăbușire.
De vină ar fi o familie de castori care s-a stabilit în zonă. Această extindere a habitatului lor a dus, în Oradea, la distrugerea totală a peste 20 de copaci de pe malurile râului și amenință în continuare vegetația de pe insula din zona Decebal.
„Nu am ştiut că au venit înapoi, înseamnă că apa e curată", spune un localnic.
„Nu am crezut că niște animale așa drăgălașe ca și un castor, practic le-am văzut în desenele animate. Nici nu ştiam că există castori pe malurile Crişului", a mai spus cineva.
Uimirea oamenilor este legată de faptul că în Oradea nu au mai fost văzuți castori în ultimele două secole. Au fost vânați pentru hrană și blană până la extincție.
„În primul rând sunt teritoriali. În Oradea puțin probabil să putem avea mai mult de o familie de castori. Noi ne putem mândri cu faptul că avem această specie aici și practic avem natura acasă", a spus, pentru Antena 3 CNN, Andrei Togor, preşedintele asociaţiei Aqua Crisius.
Ceea ce pentru unii este o bucurie, pentru autorități este o corvoadă. Arborii roși de castori riscă să se prăbușească și să rănească pe cineva, mai ales acum, în perioada iernii, când este de așteptat ca numărul copacilor doborâți să crească.
În următoarea perioadă, copacii afectați de activitatea castorilor vor fi scoși din zona dig-mal pentru a se elimina astfel riscul de a ajunge în cursul de apă și de a forma blocaje.
Explicația este că în sezonul rece, când celelalte surse de hrană se împuținează, castorii se hrănesc cu scoarța copacilor, preferând salcia. Iată, după aproape două secole, aceste rozătoare își fac simțită prezența și în zona urbană a Oradei, fapt ce denotă un ecosistem sănătos, spun specialiștii.
Totuși, pentru a nu pune în pericol siguranța oamenilor în momentul în care arborii ajung să se rupă, autoritățile locale vor să ia măsuri concrete.
„În zonele în care arborii sunt și copacii sunt amenințați de această activitate a castorilor. Să îmbrăcăm trunchiul cu o plasă ca să protejăm copacii. Cel puțin asta am încercat pe Crişul Alb și a funcționat. Este evident că activitatea lor continuă și asta va fi soarta tuturor copacilor, vor ajunge să fie doborâți, căci ei sunt doborâți cu scopul de a construi baraje.", spune un reprezentat al autorităţilor.
Castorul este o specie protejată. La noi în țară, mai multe zone au fost repopulate în ultimii ani cu animale aduse din străinătate.