Antena 3 CNN Politică Nicușor Dan crede că, în cazul unui cutremur de 6 sau 7 grade în București, planşeul de la Unirii ar rezista: „Este în clasa a patra”

Nicușor Dan crede că, în cazul unui cutremur de 6 sau 7 grade în București, planşeul de la Unirii ar rezista: „Este în clasa a patra”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 22:19 19 Sep 2024 Modificat la 22:19 19 Sep 2024
planseu piata unirii bucuresti
Cum arată în prezent structura planșeului de la Piața Unirii din București. Sursa foto: Antena 3 CNN

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, consideră că pasajul de la Piața Unirii, pentru care Primăria Sectorului 4 vrea realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de consolidare, ar rezista la un cutremur puternic.

”Să faci poduri şi pasaje e o ştiinţă, de 150 de ani. Noi avem o expertiză făcută de un expert, cu ştampila de expert, care spune că acest planşeu (...) expertiza pe care noi o avem făcută de către Primăria Sectorului 4 şi depusă la noi de către ei spune că acest capac de beton este în clasa a patra.

Podurile şi pasajele, din punctul de vedere al siguranţei, sunt împărţite în cinci; categoria întâi e cea mai bună, categoria cinci e cea mai rea. Categoria a patra e a doua cea mai rea şi se numeşte nesatisfăcător. Iar Obor, Lujerului şi podul de pe Bucureşti-Ploieşti sunt în categoria cincea, adică sunt într-o stare mai gravă.

Când eşti în categoria a patra nu eşti în pericol de prăbuşire”, a declarat Nicuşor Dan joi seară, la Euronews România.

El spune că expertiza făcută la solicitarea Primăriei Sectorului 4 a fost făcută în urmă cu doi ani, la aceasta se adaugă ”trei pagini” realizate de acelaşi expert, care arată în aceste documente că ”situaţia s-a deteriorat”, fără a spune că planşeul este în pericol de prăbuşire.

„Aşteptăm ca ei să vină cu o documentaţie normală, ca să dăm o autorizaţie normală”

Întrebat dacă în situaţia unui seism puternic planşeul ar ceda, Nicuşor Dan afirmă că nu este specialist, dar este de părere că acest lucru nu se va întâmpla.

”Nu sunt specialist în structuri de rezistenţă, dar în opinia mea nu există un risc la un cutremur normal de magnitudine 6. La cutremur de magnitudine 7 problemele vor fi mari, dar în special pe clădiri”, a adăugat primarul general.

Edilul spune că nu doreşte ca Primăria Generală să mai dea autorizaţii pentru lucrări în regim de urgenţă decât atunci când situaţia o impune cu adevărat. Dan a dat exemplul Prelungirii Ghencea, al zonei Berzei Buzeşti unde s-au făcut intervenţii în baza unor autorizaţii emise în regim de urgenţă, după care au apărut probleme şi lucrările au durat mai mult.

”Noi vrem să stopăm asta, vrem să respectăm legea şi în măsura în care expertul vine şi ne spune aici e pericol public, aici e pericol public, aici e pericol public, caz în care vom da, aici, aici şi aici, autorizaţia de pe o zi pe alta, ca să sprijine, până când vin cu autorizaţia normală, aşteptăm ca ei să vină cu o documentaţie normală pentru autorizaţie ca să dăm o autorizaţie normală”, a reafirmat Nicuşor Dan.

Edilul a explicat că Primăria Sectorului 4 a solicitat, în luna august a acestui an, eliberarea unui certificat de urbanism pentru lucrarea în această zonă, iar Primăria Generală a eliberat certificatul în primele zile ale lui septembrie, cerând administraţiei de sector să obţină avizele necesare de la Metrorex şi administratorii de utilităţi.

”Aceste avize nu sunt o birocraţie inutilă, ci sunt condiţii tehnice pe care numai deţinătorii de reţele, respectiv Metrorex pot să le impună”, argumentează primarul general.

×
x close