De astă dată, Ceaușescu nu a mai fost sechestrat de mineri, așa cum s-a întâmplat în timpul grevei din 1977, când a reușit, totuși, să scape din mijlocul lor după ce le-a făcut mai multe promisiuni.
O caricatură de mari dimensiuni cu fostul lider comunist este cea care le-a atras atenția și apetitul pentru furt unor persoane rămase, deocamdată, necunoscute.
Lucrarea îi înfățișează pe Nicolae Ceaușescu și pe soția acestuia, Elena, costumați sumar, de plajă, și a fost concepută de artistul plastic Ion Barbu.
Opera era expusă la Exploatarea Culturală Petrila, un spațiu amenajat pe teritoriul ocupat de fosta mină.
Recompensă de 1.000 de euro după furtul Ceaușeștilor
Nicolae și Elena Ceaușescu erau fost amplasați pe o pasarelă, deasupra unui slogan specific vremurilor trecute.
Poliția a deschis o anchetă pentru furt, iar artistul Ion Barbu a anunțat că oferă o recompensă de o mie de euro pentru informații care pot duce la prinderea hoților.
Barbu a subliniat că recompensa reprezintă valoarea echivalentă a "5.000 de kilograme de fier vechi, la cursul zilei".
Din anunțul IPJ Hunedoara reiese că furtul s-ar fi putut produce pe parcursul unei săptămâni.
IPJ Hunedoara: Nicolae și Elena Ceaușescu au fost furați între 1 și 7 noiembrie
"La data de 08 noiembrie 2023, Poliția Orașului Petrila a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că, în perioada 01 - 07 noiembrie 2023, persoane necunoscute au sustras din incinta fostei Exploatări Miniere Petrila un panou de artă vizuală, confecționat din placă forex, reprezentând o caricatură", a comunicat sursa citată.
Cătălin Cenușă, reprezentant al ONG-ului "Planeta Petrila" susține, și el varianta furtului și exclude posibilitatea unui incident de altă natură.
"Am dat imaginile de pe camera de supraveghere la poliție. Aici, când intră pe poartă doi turiști, sunt notați pe caiet de către cei de la pază, dar când a dispărut (lucrarea), nu. Nici vântul nu i-a luat, că găseam măcar o urmă", a declarat el.
Exploatarea Culturală Petrila a fost edificată după închiderea minei, când autoritățile locale au decis să transforme fostul obiectiv industrial într-un spațiu cultural, inițiativă la care s-a alăturat și Consiliul Județean Hunedoara.
Foto: opera furată de la Petrila (miniatură, sus), Nicolae Ceaușescu într-o fotografie oficială din perioada regimului comunist (jos) și Nicolae și Elena Ceaușescu (dreapta)