Timişoara a sărbătorit, astăzi, deschiderea oficială a evenimentelor legate de statutul de Capitală Culturală Europeană, iar la ceremonie a fost prezent, alături de ministrul Culturii, și premierul Nicolae Ciucă.
Prim-ministrul României a susținut un discurs pe scena Operei din Timișoara și a menționat că acest oraș reprezintă o punte între comunitățile culturale din Europa.
Cu toate acestea, în ciuda sloganului Capitalei Culturii, "Luminează orașul prin tine!”, evenimentul a fost umbrit de o pană de curent, care i-a lăsat minute bune pe invitați în beznă.
”Defecțiunea care a dus la întreruperea pentru câteva minute a alimentării cu energie electrică a Operei Naționale Române din Timișoara a avut loc în instalația interioară a Operei, nu în rețeaua distribuitorului de energie electrică”, au declarat reprezentanții E-Distribuție Banat.
"Sunt convins că Timișoara va străluci în acest an, așa cum sugestiv indică motto-ul “Revarsă-ți lumina, Luminează-ți orașul”.
Timișoara nu este doar orașul-martir care a aprins scânteia libertății în 1989 – “Azi la Timișoara, mâine în toată țara!”.
Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa, care emană neîncetat vibrațiile de cooperare, dialog și creativitate în rândul generațiilor sale seculare unite în diversitate”, a declarat Nicolae Ciucă.
Președintele României a lipsit de la eveniment
Peste 100 de oficiali au fost prezenți la ceremonie, însă președintele Klaus Iohannis a lipsit.
Cu toate acestea, șeful statului nu a uitat să le transmită timișorenilor un mesaj.
"Astăzi, la 16 ani de la prima capitală românească a culturii europene, dumneavoastră veniţi cu un proiect prin care timişorenii şi mândra comunitate a bănăţenilor îşi prezintă şi își valorifică tradiţiile şi energiile culturale, spiritul civic şi aspiraţiile.
Titlul de Capitală Europeană a Culturii nu a fost uşor de obţinut, 14 oraşe din România fiind înscrise într-o competiţie puternică.
Timişoara a fost cea care a primit laurii pentru că a prezentat un program ambiţios şi novator.
Light Your City a câştigat prin viziunea pe care o promovează, care nu doar fructifică resursele culturale ale oraşului şi ale zonei în care este situat acesta, dar propune un înnoit angajament civic și are drept obiectiv transformarea Timişoarei într-un pol cultural de relevanţă europeană.
Vă doresc ca acest deziderat să se împlinească!”, se arată în mesajul transmis de președinte.
Timișoara este Capitală Culturală Europeană în 2023, alături de Elefsina (Grecia) şi de Veszprém (Ungaria).