Antena 3 CNN Actualitate Locale Morți îngropați în grădină. Reacția unei femei care a cumpărat o casă în Alba și a găsit două morminte în spatele locuinței

Morți îngropați în grădină. Reacția unei femei care a cumpărat o casă în Alba și a găsit două morminte în spatele locuinței

mormânt în gradina
Zeci de români îşi îngroapă rudele decedate chiar în curtea casei, în Alba. FOTO Captură video Antena 3 CNN
de G.M.    |    13 Sep 2024   •   09:03

Zeci de români îşi îngroapă rudele decedate chiar în curtea casei. Se întâmplă, spre exemplu, într-o comună din judeţul Alba. Aici satele sunt atât de mici, încât nu au deloc cimitire. 

Este vorba despre o tradiţie veche de mai bine 500 de ani, pe care sătenii din Vinţu de Jos din judeţul Alba o respectă cu sfinţenie. Localnicii îi îngroapă pe cei dragi fiecare în grădina lui, pentru că în zonă nu există cimitire.

Localnic: Îl înmormântează în grădina casei, ca aici a fost obiceiul din moși-strămoși, noi așa ne-am pomenit și așa știm.

Reporter: Aveți și dvs?

Localnic: Da, socrii, bunicii, maică-mea, taică-miu e dincolo.

Proprietar al unui teren în Vințu de Jos: "Știam de obiceiul de a se îngropă oamenii în spatele casei sau în grădină și am fost surprinși să vedem două morminte aici de când am cumpărat, este un obicei destul de interesant".

Localnic: "Aici se îngropau în grădinile caselor din două motive: unul ca erau foarte departe și biserica nu are cimitir și asta era tradiția. Da, avem aici patru morți îngropați."

Turist străin: "Este prima dată când văd acest obicei. Este foarte neobişnuit în ţara mea."

Chiar daca legea spune clar ca înhumarea să se facă în cimitir, asta nu îi opreşte pe oameni.

Alexandru Sinea, director executiv al DSP Alba: "Legislatia prevede ca toate înhumările să se realizeze exclusiv în cimitir în niciun loc în afara cimitirelor autorizate. DSP are obligatia și responsabilitatea să ofere un aviz de transport pentru morți pe distanțe mai mari de 30 de km".

Petre Morar, viceprimar în Vinţu de Jos: "Atâta timp cât oamenii de aici din zonă mai trăiesc în locurile astea o să se păstreze obiceiul ăsta. Preotul e obișnuit, trăieste și el aici în zonă."

Conform credinței locale, cei îngropați lângă casă găsesc liniștea veșnică și nu devin niciodată strigoi sau moroi.

×
Subiecte în articol: cimitir obiceiuri Alba
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close