Antena 3 CNN Actualitate Locale I-a furat 22.000 de lei, după o discuţie la o porţie de mici | Metoda de înşelăciune care te lasă fără bani în cont prin mobile banking

I-a furat 22.000 de lei, după o discuţie la o porţie de mici | Metoda de înşelăciune care te lasă fără bani în cont prin mobile banking

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 21:17 16 Dec 2023 Modificat la 21:17 16 Dec 2023
hacker
I-a furat 22.000 de lei, după o discuţie la o porţie de mici | Metoda de înşelăciune care te lasă fără bani în cont prin mobile banking Sursa foto: GettyImages

Individul de 44 ani din Vâlcea a aplicat cu succes metoda sa de înșelăciune timp de șapte luni. Printre victime se numără persoane în vârstă sau cu dezabilități, dar şi trei instituții financiare nebancare (IFN-uri).

Practic, sub pretextul că îi ajută să folosească telefonul mobil, escrocul obținea datele personale ale victimelor și cele ale aplicațiilor de mobile banking, după care își instala aplicația respectivă pe propriul telefon. Aşa a reușit să creeze un prejudiciu de aproximativ 65.000 de lei.

Una din cele mai mari lovituri a dat-o, în timp ce era în Piața Centrală din Vâlcea, în cadrul unui local unde se serveau mici. Acolo, individul a intrat în vorbă cu un bărbat căruia, după ce i-a câștigat încrederea, i-a spus că îl poate ajuta să primească notificări în momentul când primește pensia în cont. Credul bărbatul i-a dat telefonul şi astfel i-a devenit victimă.

"Inculpatul a intrat în aplicație, i-a activat acele notificări, după care a făcut și două transferuri, în valoare de aproape 17.000 lei către contul său bancar. În plus, i-a luat datele personale și a instalat pe propriul telefon aplicația de mobile banking a persoanei vătămate" se arată în rechizitoriul procurorilor, citat de adevărul.ro.

După câteva zile, având toate datele victimei, individul a contactat-o şi sub pretextul că este un reprezentat al băncii a mai obținut fraudulos încă 2.000 de lei.

Înșelăciunea a continuat când escrocul a mai aplicat o schemă prin care a contractat două credite online bancare cu datele victimei, de la două IFN-uri, în valoare de peste 3.600 lei. În total, persoana fiind prejudiciată cu suma de aproximativ 22.000 lei.

Aşa a păcălit nu mai puţin de şapte persoane de la care a sustras fraudulos sume mari de bani.

Planul escrocului a luat sfârşit când una din victime a sesizat Poliţia. În mai 2022 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată şi în stare de recidivă post executorie. Inculpatul a mai fost condamnat, fiind liberat condiționat din închisoare în 2019, notează sursa citată. 

Pe 14 decembrie 2023, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat definitiv la 12 ani şi 5 luni închisoare. De asemenea, inculpatul a fost obligat la plata unor sume considerabile către părțile civile din dosar.

×
Parteneri
x close