Antena 3 CNN Actualitate Locale Maşini de lux furate din UE, vândute românilor după ce erau omologate la RAR şi înmatriculate cu acte false

Maşini de lux furate din UE, vândute românilor după ce erau omologate la RAR şi înmatriculate cu acte false

Andreea Gelatu
3 minute de citit Publicat la 12:25 16 Noi 2023 Modificat la 14:31 16 Noi 2023

În luna martie 2023 polițiștii din cadrul Serviciului Furturi de Autovehicule s-au sesizat cu privire la existența unui grup nestructurat de persoane de cetățenie arabă care desfășoară activități infracționale privind traficul internațional cu autovehicule furate din țările UE, având ca mod de operare fraudarea asiguratorului și introducerea pe teritoriul României a acestor autoturisme, potrivit unor surse din anchetă.

Prin falsificarea documentelor de proveniență a autoturismelor și folosirea acestor documente cu ocazia omologării autoturismelor la RAR și la înmatricularea definitiv în România, în acest mod autoturismele erau introduse în circuitul legal, astfel erau vândute persoanelor de bună credință.

Citeşte şi: Percheziţii la firmele de livrare mâncare în Bucureşti şi Ilfov, care angajează livratori din Asia | Prejudiciu de peste 12 milioane de lei 

Cinci mașini de lux furate au fost vândute în România

De asemenea, sunt efectuate investigații cu privire la circuitul a cinci autoturisme de lux, în valoare de aproximativ 400.000 de euro: Mercedes-Benz S400, an fabricație 2022, Audi RS6 an fabricație 2022, Audi RS6 an fabricație 2021, Audi Q5 an fabricație 2022, Jeep Compass an fabricație 2021.

Citeşte şi: Doi români, arestaţi în SUA pentru că pretindeau că sunt bogaţi şi schimbau bijuteriile autentice cu altele false

Prejudiciu de 400.000 de euro

"La data de 15 noiembrie 2023, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Furturi de Autovehicule au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară și opt mandate de aducere, în Municipiul București și Județul Ilfov, într-un dosar penal de înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, prejudiciul fiind de 400.000 de euro.

Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că persoane de cetățenie străină, ar desfășura activități infracționale privind traficul internațional cu autoturisme de lux, care ar fi sustrase din mai multe țări, având ca mod de operare fraudarea asiguratorului și introducerea lor pe teritoriul României.

Din cercetări, s-a stabilit că, prin falsificarea documentelor de proveniență a mașinilor și folosirea acestor documente cu ocazia omologării lor, la instituția abilitată și la înmatricularea definitivă în țara noastră, în acest mod autoturismele ar fi introduse în circuitul legal și ar fi vândute persoanelor de bună credință.

De asemenea, sunt efectuate investigații cu privire la circuitul a 5 autoturisme de lux, în valoare de aproximativ 400.000 de euro.

Cercetările au condus către trei persoane, doi bărbați, în vârstă de 25, respectiv 40 de ani și o femeie, în vârstă de 32 de ani, bănuite de comiterea faptelor.

În baza probatoriului administrat, s-au reținut în sarcina bănuiților 3 infractiuni de tăinuire, 3 infracțiuni de înșelăciune, 10 infractiuni de fals intelectual, 10 infractiuni de uz de fals.

În urma perchezițiilor efectuate la data de 15 noiembrie 2023, au fost găsite și ridicate mijloace materiale de probă de interes în cauză.

Totodată, au fost depistați și conduși la audieri femeia și bărbatul, în vârstă de 25 de ani, în vederea continuării cercetărilor.

Cele două persoane a fost reținute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraților cu propunere legală.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului Furturi de Autovehicule, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual și uz de fals.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, Biroul Național Interpol, precum și de sprijinul Unității Naționale de Informații privind Pasagerii din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arată în comunicatul Poliţiei Capitalei.

×
x close