Poliţiştii au evacuat, duminică seară, cinci persoane din clădirea Operei Naţionale Cluj-Napoca, din cauza faptului că au perturbat un concert din deschiderea stagiunii, intitulat ''The Armed Man - Misă pentru pace'', în care era exprimată şi o rugăciune în limba arabă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, Carmen Jucan, cele cinci persoane - patru bărbaţi şi o femeie - au fost conduse la secţie şi sancţionate contravenţional cu sume cuprinse între 500 şi 700 de lei pentru nerespectarea măsurilor de ordine pentru buna desfăşurare a manifestării culturale. Una dintre persane a primit, în plus, şi o sancţiune pentru adresare de cuvinte jignitoare.
Practic, în momentul în care concertul vocal simfonic ''The Armed Man - Misă pentru pace'' a ajuns la momentul rugăciunii în limba arabă, câteva persoane au perturbat spectacolul, au vociferat şi au început să cânte imnul naţional ''Deşteaptă-te române!''.
Una dintre cele cinci persoane a protestat împotriva faptului că într-o instituţie culturală din România au loc rugăciuni în limba arabă.
Cei cinci, printre care liderul Noua Dreaptă Cluj, Călin Mărincuș, au fost evacuaţi cu ajutorul luptătorilor trupelor speciale şi conduşi la poliţie, după care spectacolul a fost reluat.
Potrivit site-ului Operei Naţionale Cluj-Napoca, concertul ''The Armed Man - Misă pentru pace'', al compozitorului galez Karl Jenkins, a fost ales pentru deschiderea noii stagiuni, fiind o misă în 13 părţi pentru voce feminină solo, violoncel solo, cor mixt şi orchestră.
''Prima parte este construită pe baza cântecului 'L'homme armé' - de unde şi titlul lucrării - din secolul XV, atât de des folosit în misele compozitorilor renascentişti; cea de-a doua constă în chemarea musulmană la rugăciune - Adhaan'', se arată pe site-ul Operei.
Pe lângă segmentele Ordinarium-ului (Kyrie, Sanctus, Agnus Dei, Benedictus) concertul include şi alte variate surse literare sau muzicale.
Directorul Operei clujene, Florin Estefan , anunţase, cu câteva zile înainte, într-o conferinţă de presă, că a invitat, pentru acest eveniment din deschiderea stagiunii, o persoană de la Muftiatul din Bucureşti pentru a participa la concert şi pentru a lansa chemarea la rugăciunea musulmanilor.
''Misa pentru pace'' este un protest împotriva războiului şi a violenţei şi include fragmente muzicale inspirate din liturghiile romano-catolice sau din slujbele anglicane şi protestante.
Călin Marincuș: Polițiștii au fost de treabă
Activistul Calin Marincus, cu vederi nationaliste, sustine ca actul artistic din aceasta seara este "un simulacru de opera culturala cu iz progresist si cu titlu ambiguu in care un muezin vine pe scena si spune ca